Amenzi mai mari pentru proprietarii de câini periculoși, care nu respectă regulile. Legea se află în Parlament

Amenzi mai mari pentru proprietarii de câini periculoși, care nu respectă regulile. Legea se află în Parlament O femeie, mușcată de un câine în Sectorul 1. A ajuns de urgență la spital. Sursa foto: Pixabay

Un copil de 12 ani a ajuns la spital, după ce a fost atacat de un câine din categoria celor încadraţi în rase periculoase, care a fost lăsat să iasă pe stradă singur și fără botniță. Un proiect de lege privind pedepsirea proprietarilor care își lasă câinii agresivi nesupravegheați se află pe masa parlamentarilor.

Încă un copil a fost atacat de un câine lăsat nesupravegheat. Incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de duminică 28 mai, pe strada Bobăii din comuna gorjeană Turburea. Un copil în vârstă de 12 ani a fost mușcat de picior de un câine pe care stăpânul îl lăsase pe stradă fără lesă și fără botniță pe stradă. Copilul a fost dus de urgență la spital, iar pe numele stăpânului câinelui din rasa Amstaff a fost deschis un dosar penal.

Stăpânul este un bărbat în vârstă de 31 de ani care va fi certat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorului temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane şi vătămare corporală din culpă.

În același timp, parlamentarii sunt deciși să majoreze amenzile pentru nerespectarea condițiilor de deținere a unui câine din categoria celor încadraţi în rase periculoase. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat. Experții au explicat că majorarea amenzilor nu este o soluție în aceste cazuri, ci statul ar trebui să ia măsuri pentru ca proprietarii de animale să fie educați să înțeleagă ce responsabilitate au.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce prevede proiectul de lege privind amenzile în cazul stăpânilor de câini

În proiectul de lege se precizează că amenzile vor fi majorate de la 500 la 1.000 de lei în cazul proprietarilor care nu iau măsuri pentru a preveni atacul dacă incidentul s-a soldat cu rănirea sau uciderea unui animal domestic. De asemenea, proprietarii sau persoanele care au animalele în pază și nu au anunțat la poliție pierderea sau decesul câinilor periculoși în termen de 48 de ore de la constatare vor fi amendați tot cu 1.000 de lei.

Proiectul mai presupune ca cei care nu respectă anumite reguli să primească amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei. Este vorba de următoarele interdicții: accesul cu câini de luptă și de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea fără botniță și fără să fie ținuți în zgardă și lesă de către proprietar ori de către deținătorul temporar, staționare a câinilor de luptă și de atac în părțile comune ale imobilelor și abandonare a câinilor periculoși sau agresivi.

Octavian Alexe, dresor de câini din București, a explicat că proprietarii de câini periculoși au nevoie să fie informați și educați pentru a înțelege ce responsabilitate mare au. De asemenea, expertul a subliniat că amenzi există deja, iar creșterea lor nu ajută în aceste cazuri. „Proprietarii trebuie și ei educați, nu doar câinele, așa cum facem noi, instructorii, cu ei. Câinele este instinctual. Omul e cel rațional și el trebuie să își asume responsabilitatea pentru un eventual incident. Noi vorbim cu proprietarii care ne aduc câinii pentru a-i dresa, le explicăm ce trebuie să facă și ce nu, dar după depinde de omul care are câinele în grijă“.

Care sunt rasele de câini considerate periculoase

Prin Ordonanța de Urgență 55/2002 au fost stabilite două categorii de câini periculoși. Este vorba de categoria I din care fac parte câinii de luptă și de atac, asimilați cu cei din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor. În cea de-a doua categorie sunt incluși câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

În aceeași OUG se precizează că sunt considerați câini agresivi cei care atacă fără să fie provocați, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private și câinii care participă la lupte între câini ori care a fost antrenați în acest scop. Octavian Alexe a explicat că există și cazuri în care câinii sunt agresivi fără să aibă un motiv, dar aceste situații sunt destul de rare. De asemenea, de vină pentru aceste cazuri sunt proprietarii care nu au dresat câinele sau nu l-au dus la un instructor.

„E vina proprietarului care a apelat la anumite metode de educare a câinelui și nu a cerut ajutorul unui specialist. Omul este responsabil de educația animalului pe care își asumă că îl are în grijă. Când adopți sau cumperi un câine, îți asumi că trebuie să îl iubești, să ai grijă de el, să-l protejezi și că ai și resursele financiare potrivite pentru a apela la un specialist să îl dreseze. Din păcate, în ceea ce privește adopțiile, câinii care au fost luați din adăposturi ajung să fie din nou pe stradă, pentru că oamenii se plictisesc de ei“, a spus dresorul pentru Adevărul.ro.