Editura Evenimentul si Capital

Guvernul: Legea Casei Regale este NECONSTITUȚIONALĂ! Viorica Dăncilă NU mai POATE SCHIMBA NIMIC

Autor: | | 24 Comentarii | 46797 Vizualizari

Una dintre știrile acestui weekend a fost că prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost invitată la Palatul Elisabeta, pentru un prânz în compania Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, și a Alteței Sale Regale Principele Radu.

E clar un semn venit dinspre Palatul Victoria că politica agresivă a lui Mihai Tudose la adresa Casei Regale ține de domeniul trecutului. Primul semn de acest fel a fost când, imediat după instalarea noului Guvern, RAPPS a permis închirierea Palatului Elisabeta de către urmașii Regelui Mihai.

Repararea relațiilor dintre Guvern și Casa Regală nu este, însă, simplă, declarațiile de prietenie, respect sau de sprijin în diverse activități publice nefiind de ajuns. Pe ultima sută de metri, cabinetul condus de Mihai Tudose a luat o decizie peste care le va fi greu să treacă, atât celor din Palatul Victoria cât și celor din Senat și Camera Deputaților.

Declarațiile lui Dăncilă: ”Este în Parlament, deci nu are legătură cu mine”

Vineri, la prânz, Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu reprezentanții Familiei Regale. Apelez la un transcript de pe siteul oficial al Guvernului, pentru că, evident, Legea Casei Regale este subiectul care desparte cele două entități, Executivul și Familia Regală.

” Viorica Dăncilă: Am avut o întâlnire foarte importantă cu Majestatea Sa, în care am vorbit despre Anul Centenar şi despre preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, unde Majestatea Sa ne-a asigurat că vrea să facă parte din aceste două programe deosebit de importante pentru România. Legat de ceea ce m-aţi întrebat...

Reporter: Guvernul angajează oficial Familia Regală în aceste două proiecte?

Viorica Dăncilă: Am rugat ca şi Majestatea Sa să aibă acţiuni care să ducă la promovarea României atât în plan intern, cât şi în plan extern, şi eu cred că orice om care simte româneşte trebuie să se implice, iar implicarea Majestăţii Sale aduce plusvaloare pentru Anul Centenar, pentru că, să nu uităm, istoria este cea care stă la bazele identităţii unei naţiuni.

Reporter: Nu aţi discutat de proiectul de lege care vizează noul statut al Casei Regale? Încă nu a fost adoptat de Parlament.

Viorica Dăncilă: Dacă ştiţi, este în Parlament, deci nu are legătură cu mine, nu vreau să vorbesc despre ce se va face în Parlament. Nu am discutat despre acest lucru, eu nu sunt parlamentar.

Reporter: Ce chirie plăteşte?

Viorica Dăncilă: Nu am discutat despre acest lucru. Dacă vreţi să vorbiţi, întrebaţi la RA-APPS. Eu v-am spus doar despre ceea ce am discutat şi nu pot să vorbesc despre alte subiecte.”

Guvernul României consideră neclar statutul Casei Regale

În febra lungii agonii și apoi în cea a doliului național după pierderea Regelui Mihai I, președinții celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, au propus o Lege a Casei Regale. Proiectul, de fapt, este al Guvernului Dacian Cioloș, cu unele mici modificări.

Spre finalul existenței cabinetului Mihai Tudose, premierul a anunțat de câteva ori că nu este de acord cu această Lege, principalul motiv fiind că se acordă Casei Regale dreptul de folosință gratuit asupra Palatului Elisabeta. Proiectul lui Dragnea și Tăriceanu acordă acest drept pe 49 de ani, cel inițial, redactat de Vasile Dâncu și Sorin Chelmu, vorbea de 99 de ani. În acea perioadă nu a mai contat pentru disputa politică istoria acestui edificiu. Nu contează, din păcate, nici acum, important fiind doar că el este al RAPPS.

Apoi, în ianuarie, Tudose a atacat dur Casa Regală, în cadrul interviului de la Antena 3 care i-a pus tot partidul în cap, pe teme diverse, cererea de demitere a ministrului Carmen Dan, legile Justiției și altele.

A plătit cu funcția acel interviu, dar, strict pe tema urmașilor lui Mihai I, el a apucat să facă un gest pe care nu văd cum l-ar putea repara prea ușor Viorica Dăncilă.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI