Legea care clarifică o situație explozivă la bloc. Nu e loc de întors. Cine nu plătește, ia amendă
- Andrei Arvinte
- 3 decembrie 2024, 07:03
Repararea și întreținerea proprietății comune în blocurile de locuințe continuă să genereze numeroase discuții între proprietarii de apartamente. Unul dintre subectele cele mai fierbinți este repararea acoperișului. Mulți vecini nu vor să cotizeze la repararea acestuia și spun că obligația le-ar reveni doar celor de la ultimul etaj.
Conform legii, fiecare coproprietar este responsabil de costurile legate de reparațiile din spațiile comune. În acest sens sunt vizate: casa scării, ascensorul, terasa blocului, ușa de la intrare sau chiar pereții.
Unii proprietari refuză
Există, însă, situații în care proprietarii de la etajele inferioare refuză să plătească repararea acoperișului blocului, în ciuda prevederilor Legii asociațiilor de proprietari.
Cu toate acestea, prevederile legale în materie sunt clare.
Astfel, conform art. 63 alin. 1 din Legea nr. 196/2018, administrarea, exploatarea, întreținerea, reabilitarea și/sau modernizarea părților comune aferente blocurilor de locuințe intră în sarcina asociațiilor de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activități reprezintă cheltuieli comune.
Acoperișul blocului este parte comună
Drept urmare, cota indiviză/cota parte din proprietatea comună este parte a ecuaţiei prin care se împart o serie de cheltuieli, cum ar fi reparaţiile efectuate spaţiilor comune din bloc: uscătorul, casa scării, spălătoria, subsolul, acoperişul (terasa) blocului, etajul tehnic, uşa de la intrarea în bloc, pereţii exteriori ai blocului, conductele comune, ascensoarele etc.
Același act normativ stabilește că acoperișul blocului este parte comună din imobil – la fel ca și zonele de trecere, scările, instalațiile de apă și canalizare, pivnițele, boxele, uscătoria, ascensorul, interfonul etc.
Repararea acoperişului unui bloc nu reprezintă element de calcul al costurilor etajului la care locuiesc proprietarii prejudiciaţi (cei de la ultimul etaj), întrucât este parte comună, a cărei întreţinere şi reparaţie se repartizează tuturor proprietarilor în funcţie de cota indiviză.
Sancțiuni uriașe
Pe de altă parte, proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația legală să aprobe, anual, un fond de reparații, care trebuie utilizat tocmai pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune – deci, inclusiv a acoperișului blocului.
În concluzie, toți proprietarii apartamentelor din bloc au obligația să contribuie la plata lucrărilor de reparare a acoperișului, precum și a oricărei părți din proprietatea comună – indiferent de etajul la care locuiesc.
În caz contrar, legea prevede amenzi care pot ajunge până la 9.000 de lei, pentru conducerea asociațiilor de proprietari.