Lege nouă cu privire la creșterea animalelor domestice. Petre Daea: „Este de neconceput să oprim creșterea porcilor în gospodării”

Porci. Sursa foto: Arhiva EVZ

Creșterea animalelor domestice în gospodării a fost un subiect intens dezbătut de autorități, mai ales după răspândirea pestei porcine africane. Românii trebuie să înregistreze toate animalele și să le asigure condițiile de trai caracteristice speciei. O nouă lege emisă de ANSVSA interzice sacrificarea animalelor pentru comercializări nefiscale. Gospodarii pot sacrifica animale doar pentru consum propriu.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a vorbit despre creșterea animalelor în gospodării. Oficialul susține că este de neconceput să se oprească creșterea porcilor „dat fiind că România nu se identifică decât cu ea însăși”. În ceea ce privește răspândirea pestei porcine, ministrul susține că problema este cauzată și de nerespectarea legii, nu doar de numărul mare de mistreți.

”Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei. O spune un om cu experienţă, cu analiză în domeniu şi, dacă vreţi, cu foarte multe interpretări tehnice din acest punct de vedere, iar lucrul acesta trebuie să fie foarte clar înţeles pentru totdeauna, dat fiind faptul că România nu se identifică decât cu ea însăşi. (…) Noi avem o singură problemă pe care trebuie să o rezolvăm şi o rezolvăm prin acte normative ferme, şi anume acea trasabilitate a produsului, sau mai bine zis acea mişcare a animalelor.

Pentru că această proliferare a bolii este determinată, între altele, de factorul acesta generat de lipsa de respect faţă de lege, pentru că ştiţi foarte bine – şi eu m-am confruntat cu această treabă, o ştiu în intimitatea ei – în momentul în care omul nu înţelege că un animal care iese din curte trebuie să ştie unde-l duce şi în ce scop, lucrurile acestea pot produce în continuare greutăţi autorităţilor statului, inclusiv instituţiei sanitar-veterinare care nu poate să creeze un baraj de bio-securitate pentru fiecare gospodărie în parte”, a spus Petre Daea, miercuri seară, la Prima News.

Românii nu mai pot vinde animalele din gospodărie pentru consum

Ministrul susține că satul a luat deja măsuri, dar virusul pestei porcine africane nu a afectat doar România, ci întreaga Europă și nu numai. Pentru el „nu există un răspuns medical nici prin vaccinuri, nici prin tratamente”. Numărul mare de mistreți de la noi din țară este un alt motiv pentru care pesta porcină s-a extins.

Un nou Ordin emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și publicat în Monitorul Oficial le interzice gospodarilor să sacrifice animalele în alte scopuri decât consumul propriu. Noua lege îi însărcinează pe veterinari să țină inventarul fiecărei gospodării și să verifice dacă numărul de animale declarat este cel real.

ANSVSA face imposibilă comercializarea cărnii de porc crescut în gospodăriile românilor. Fiecare animal din gospodărie va fi trecut în evidența medicului veterinar, iar atunci când se dorește sacrificarea pentru consum, trebuie obținută permisiunea autorităților.

Noua lege presupune ca fiecare animal să dețină documente necesare pentru circulație, indiferent dacă vorbim de cele microcipate sau cele ștanțate. Speciile pentru care trebuie documente de circulație sunt: ovine, bovine, caprine, porcine, cameline, cervidee și reni. Toate aceste animale vor fi înregistrate prin crotalie convențională, crotalie electronică, transponder tip bolus, transponder injectabil sau tatuaj.

Ce obligații au proprietarii de porci din România

Fiecare exploatație din țara noastră trebuie înregistrată la SNIÎA, prin intermediul unui cod unic alfanumeric. Acesta va fi eliberat de medicul veterinar sau de DSVSA, în cazul exploatațiilor comerciale. Gospodarii care doresc să deschidă o exploatație nonprofesională cu maxim cinci capete, trebuie să anunțe medicul veterinar și să îi furnizeze acestuia informații despre speciile de animale și documente precum cartea de identitate a proprietarului și documente de proprietate pentru terenul destinat exploatației.

Gospodarii care cresc porci în propria curte, sunt obligați, conform proiectului de HG al ANSVSA, să respecte următoarele reguli:

  1. Operatorul are obligația de a solicita înregistrarea exploatației în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIÎA);
  2. Operatorul are obligația de a solicita identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de date, componentă a SNIÎA, precum și a tuturor mișcărilor și evenimentelor care au loc în exploatație cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare;
  3. Operatorul are obligația respectării cerinței de a achiziționa porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerințelor legale în vigoare și dacă sunt însoțite de documentele prevăzute de legislația în vigoare;
  4. Operatorul are obligația să solicite înregistrarea în Baza Națională de Date a porcinelor cumpărate, în termenul prevăzut de legislația în vigoare;
  5. Operatorii au obligația respectării următoarelor cerințe minime de biosecuritate pentru exploatațiile nonprofesionale:
  • să dețină porcinele în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deținute din alte exploatații sau cu porci sălbatici;
  • să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor și spălarea mâinilor;
  • să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din adăpost;
  • să nu intre în adăpostul de porcine, timp de 48 de ore, dacă participă la activități de vânătoare;
  • să notifice medicul veterinar de liberă practică împuternicit/ medicul veterinar oficial cu privire la:
  1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor
  2. orice sacrificare de urgență efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei și/sau organelor;
  3. orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deține în exploatație în termen de maximum 24 de ore;
  • echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploatație să fie folosite exclusiv acestei activități;
  • să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;
  • să dețină maxim 15 porcine;
  • să  nu dețină în exploatație masculi necastrați în vârstă de peste patru luni;
  • să notifice medicul veterinar de liberă practică împuternicit deținerea de scroafe pentru însămânțare artificială în vederea luării în evidență de către acesta.