Legăturile dintre noul ministru al Economiei şi generalul Florian Coldea, "depozitarul tuturor secretelor"
- Dodo Romniceanu
- 23 februarie 2017, 08:26
Mihai Tudose, ministrul propus pentru Economie, a fost ministru al Economiei şi în guvernul Ponta, fiind în prezent membru în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor. În urmă cu un an şi jumătate, politicianul ajungea pe prima pagină a celor mai importante publicaţii din România, existând suspiciuni serioase cu privire la teza sa de doctorat care ar fi fost plagiată în proporţie de o treime. Pe baza acestei lucrări, Mihai Tudose a devenit cadru didactic titular în Academia Serviciului Român de Informaţii, locul unde sunt pregătiţi viitorii spioni,
În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice” iar ulterior a fost publicată la o editură cu un Laudatio semnat de generalul Florian Coldea, aminteşte flux24.ro. Un an mai târziu devenea lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”, SRI.
Chiar Victor Ponta a sugerat la un moment dat că acesta ar fi omul serviciilor, mai scrie flux24.ro.
Pentru circa o treime din lucrarea de doctorat a fostului ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului există suspiciunea de plagiat. Pe baza acestei lucrări, Mihai Tudose a devenit cadru didactic titular în Academia Serviciului Român de Informaţii, locul unde sunt pregătiţi viitorii spioni, scria anul trecut CRJI.org, citat de 7est.ro.
Există şi alte încălcări ale rigorilor academice: un paragraf plagiat se repetă de patru ori de-a lungul lucrării, iar foarte multe trimiteri din notele de subsol sunt „în fals”: la paginile respective, autorii vorbesc despre cu totul altceva, mai afirmă sursa citată.
Lucrarea de doctorat a lui Tudose se numeşte „Infrastructura critică – model şi strategie managerială” şi a fost susţinută în 2010, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” – universitate subordonată Serviciului Român de Informaţii (SRI). În acelaşi an a fost publicată la RAO International Publishing Company. La începutul şi la sfârşitul volumului au semnat cuvinte laudative adjunctul şefului SRI, Florian Coldea, respectiv şeful din acea vreme al instituţiei, George Maior.
„Nivelul teoretico-aplicativ ridicat, bazat pe o bună cunoaştere şi un studiu aprofundat al problematicii, sistematizarea eficientă a ideilor, în mod special gradul ridicat de adecvare şi consistenţă al sugestiilor privind managementul acestei categorii de infrastructuri reprezintă argumente solide pentru considerarea lucrării drept un document de referinţă în domeniu”, a scris Coldea.