Un site din Rusia face o analogie între soarta lui Nicolae Ceaușescu, fostul dictator al României, și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Dictatorul de la București a fost înlăturat violent, cel de la Kremlin ar putea fi înlăturat în același fel.
Nicoale Ceaușescu fost singurul conducător comunist din Europa de Est care a încercat să se mențină la putere prin forță - și a plătit prețul prin execuție. Dictatorul, care a condus România timp de peste două decenii, a fost condamnat și executat în doar două ore.
Cum a fost executat cuplul Ceaușescu în doar 2 ore
Pe 25 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu, împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu, au fost aduși până la peretele toaletei într-o unitate militară din Târgoviște. Iar parașutiștii voluntari au tras asupra lor între 30 și 120 de gloanțe, potrivit diferitelor surse. Martorii susțin că, în ultimele sale clipe de viață, Ceaușescu a cântat imnul proletar „Internaționala”, iar ultima sa frază a fost „Nu merit”.
Elena Ceaușescu a încercat să facă apel la conștiința militarilor și i-a întrebat: "De ce ne împușcați? Am fost mama ta". La care unul dintre soldați a răspuns: "Ce fel de mamă ești tu dacă ne-ai ucis mamele?
Execuția a fost înregistrată de o echipă de filmare - revoluția anticomunistă era în curs de desfășurare în țară, iar membrii Frontului Democratic Român, care o conducea, doreau imagini cu cadavrul dictatorului mort pentru a opri ultimele încercări de obstrucționare a revoltei.
Aceleași imagini au fost difuzate la televiziunea națională pe 27 decembrie. La acel moment, trupurile fostului lider român și ale soției sale se aflau deja pe stadionul Stelei din București, după care au fost înmormântate în secret în cimitirul militar Ghencea din Capitală, în două morminte diferite.
Dar nici măcar moartea dictatorului Ceaușescu nu a dat pace poporului - timp de decenii au existat zvonuri că în 1989 i-au împușcat și îngropat dublura. În cele din urmă, în 2010, la cererea rudelor, rămășițele din cimitirul "Gença" au fost exhumate - iar testele ADN au confirmat că este vorba tocmai de Nicolae și Elena Ceaușescu. Ulterior, cenușa lor a fost reînhumată într-o groapă comună, unde a fost ridicat un monument din granit roșu.
Execuția „ceușeștilor” a fost precedată de un proces, un fel de talk-show sau de farsă. Dictatorul și soția sa au refuzat să răspundă la întrebările tribunalului. În schimb, Nicolae a pus în scenă un fel de rezumat al propriei guvernări și al vieții sale: a spus că i-a hrănit pe români, le-a oferit locuințe și locuri de muncă și a făcut din Republica Socialistă România "invidia lumii".
Sentința - moarte prin împușcare - a fost executată imediat, în ciuda faptului că tribunalul a acordat zece zile pentru a face apel. În cele din urmă, procesul lui Ceaușescu, care a domnit timp de două decenii, a durat doar două ore.
Ce soartă va avea Vladimir Putin, liderul de la Kremlin?
Pe 22 decembrie, dictatorul și soția sa au decis să fugă, fie în străinătate, fie într-un buncăr construit în caz de război nuclear. Dar cuplul Ceaușescu nu a zburat prea departe cu elicopterul - fugarii au fost interceptați în apropiere de orașul Târgoviște de către armată, care dezertase la revoluție. Ceaușescu mai avea trei zile de trăit.
Siteul world.segodnya.ua face o paralelă între această situație și Vladimir Putin, un dictator care ține cu orice preț de putere. Și care are mai multe alternative pentru o situație extremă. În discuție intrând și mai multe buncăre în care președintele Rusiei se poate retrage de urgență. Întrebarea este dacă liderul de la Kremlin va fi răsturnat de la putere, așa cum s-a întâmplat cu mulți alți lideri totalitari și ce soartă va avea în cazul unui asemenea scenariu.