Legătura dintre Bogdan Chirieac, STS și șpaga de la Ericsson

Legătura dintre Bogdan Chirieac, STS și șpaga de la Ericsson

Tragedia aviatică din Munții Apuseni, soldată cu decesul studentei la Medicină Aura Ion și a pilotului Adrian Iovan din cauza lipsei de coordonare a instituțiilor statului, a readus în discuție subiectul jurnaliștilor implicați în afaceri cu statul.

Astfel, numele lui Bogdan Chirieac, proprietar al site-ul DC News și invitat permanent al mai multor posturi TV, care a și apărut în ultimele zile în postura de comentator al modului în care au reacționat autoritățile, printre care și STS, în cazul tragediei din Apuseni, apare într-o afacere cu privire la STS. Jurnalistul Robert Turcescu a dat publicităţii, în emisiunea "Sub semnul întrebării", de miercuri seara, de la B1 TV, un document în premieră în care numele lui Bogdan Chirieac apare menţionat ca intermediar al diverselor şpăgi date de compania suedeză Ericsson unor oficiali din România pentru obţinerea preferenţială de contracte publice cu STS. Potrivit sursei citate, documentul reprezintă o declaraţie de martor, dată în faţa justiţiei suedeze, de către Thomas Lundin, fost şef al filialei din România a companiei suedeze Ericsson. Potrivit documentului, Lundin s-a întâlnit Țîntre cinci şi zece ori" cu Bogdan Chirieac pentru a discuta "strategia pentru a câştiga contracte". "Prin plăţi pentru a câştiga contracte – scrie semnatarul mărturiei – se înţelege plăţi şi (sau) comisioane date ca mită unor politicieni (…) pentru a obţine contracte pe piaţa românească".

"Bogdan Chirieac "a facilitat" Ericsson să ajungă la vârful instituţiilor publice din Guvernul României, în special Ministerul de Interne, Ministerul Comunicaţiilor şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Ştiu că banii au fost plătiţi lui Sorin Pantiş (fost ministru al Comunicaţiilor la acea vreme n.r.) şi domnişoarei Ana Maria Costache. Domnul Bogdan Chirieac a primit şi cerut diferite sume de bani în acest scop", mai mărturiseşte Thomas Lundin.

VEDEȚI ÎNREGISTRAREA EMISIUNII în Robert Turcescu a prezentat traducerea completă a documentului.

Ne puteți urmări și pe Google News