Editura Evenimentul si Capital

Eroul de la Cernobîl. Un savant rus s-a sacrificat pentru a salva milioane de vieți

Valeri Legasov
Autor: | | 0 Comentarii | 16941 Vizualizari

Valeri Legasov a fost unul din primii specialiști care și-au dat seama de amploarea catastrofei de la Cernobîl și a fost în prima linie pentru a-i atenua consecințele. În deplină cunoștință de cauză, și-a sacrificat viața pentru a contribui la salvarea altor milioane de vieți.

Un bărbat în pulover și purtând ochelari mari cu rame de corn este așezat într-o bucătărie, ascultând propria voce de la un casetofon. După ce a înregistrat cinci casete audio care conțin informații despre Cernobîl, el iese pentru a le ascunde de agenții KGB. Le ascunde în sistemul de ventilație al imobilului, se întoarce în apartament, își hrănește pisica, fumează o țigară și apoi se spânzură. Scena deschide serialul „Cernobîl” difuzat de HBO. Dincolo de film, eminentul chimist sovietic Valeri Legasov a jucat un rol cheie în munca echipei de intervenție angajată la locul dezastrului din 1986, scrie Russia Beyond.

Legasov, și nu altcineva, a insistat pentru evacuarea orașului Pripiat, iar deciziile sale au permis limitarea impactului catastrofei. Legasov a fost și cel care a prezentat un raport pe durata a cinci ore despre cauzele catastrofei Agenției Internaționale a Energiei Atomice de la Viena (AIEA), un raport care a calmat neliniștile comunității internaționale, dar i-a iritat pe colegii săi din Rusia.

Trimis în iad pe firul roșu

Născut în 1936 la Tula (la 173 de km de Moscova) Legasov, strălucit chimist, a lucrat în domeniul dezvoltării de plutoniu pentru fabricarea armelor nucleare, la uzina siberiană din Tomsk, înainte de la lucra la institutul pentru energie atomică Kourtchatov. Chiar dacă specialitatea lui nu erau reactoarele nucleare, Legasov a fost inclus în Comisia de Stat înființată după dezastrul de la Cernobîl din 26 aprilie 1986. În acea zi, își amintește fiica sa, Inga, tatăl ei a primit un telefon pe „firul roșu”. Un avion îl aștepta deja pe aeroportul Vnukovo (Moscova) cu destinația Cernobîl. Oficial, era nevoie de un om de știință în amintita Comisie. Dar a fost și un alt motiv: înaintea catastrofei, Legasov a insistat pe importanța unei noi metodologii de securitate pentru a preveni catastrofele, axată pe problemele reactoarelor de tip RBMK-100 (reactorul care a explodat la Cernobîl era de acel tip) și pe riscurile legate de reactoarele nucleare în general-propunând securizarea prin metoda scutului de protecție, propunere refuzată de colegii săi.

„Atâta dezordine, atâta frică...”

Imediat după ce a ajuns la Cernobîl, Legasov s-a dedicat total acțiunilor de intervenție de urgență: a insistat ca orașul Pripiat, aflat în proximitatea centralei, să fie evacuat (ceea ce a avut loc în 27 aprilie) și a făcut eforturi supraomenești să atenueze consecințele exploziei reactorului centralei. În 26 aprilie, dimineața și la momentul sosirii lui Legasov la Cernobîl, incendiul fusese stins, dar o enormă cantitate de elemente radioactive fusese aruncată în atmosferă, iar resturile reactorului distrus continuau să reprezinte o amenințare mortală. „Exista atâta lipsă de pregătire, atâta dezordine, atâta frică... Ca un 1941, dar mai rău”, își amintea mai târziu Legasov. El a survolat Cernobîlul de mai multe ori pe zi, lucrând fără odihnă și fără să acorde uneori atenție dozimetrului, un dispozitiv care măsoară absorbția radiațiilor ionizante externe. „A fost sigurul om de știință care lucra în acel sit”, își amintește fiica sa. „A înțeles foarte bine ce face și la ce doze de radiații se expunea”.

Expus mortal la radiații, de patru ori peste limită

Doliu in cinematografie! Actorul celebru S-A STINS! Cum a MURIT...Familia a facut anuntul in urma cu putin timp

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI