Lecții elementare de fotbal de la cel mai influent jucător și antrenor din istorie. „Să joci simplu e cel mai complicat”

Lecții elementare de fotbal de la cel mai influent jucător și antrenor din istorie. „Să joci simplu e cel mai complicat”

„Când spațiul e prea mare, cresc riscurile”

„Sunt un adept al stilului de joc ofensiv, însă ca să ataci trebuie să te aperi făcând presing în față, iar pentru asta trebuie să ataci mingea. Ca totul să fie cât mai simplu pentru jucători, trebuie să creezi cât mai multe linii cu putință. Jucătorul care are mingea trebuie să aibă mereu pe cineva în fața lui și pe cineva lângă el. Spațiul dintre acest jucător și cei doi coechipieri nu trebuie să fie niciodată mai mare de zece metri. Când spațiul e prea mare, cresc riscurile.

În principiu, îmi place să folosesc cinci linii, excluzându-l pe portar: cei patru fundași, un mijlocaș central care să joace din spate, doi mijlocași laterali care să avanseze, un atacant retras sau avansat și doi atacanți pe aripi. În faza de atac, terenul de joc începe în jumătatea inferioară a cercului de la centrul terenului și se termină în suprafața de pedeapsă a adversarului. E vorba despre o suprafață cu o lungime de 45 de metri și o lățime de 60 de metri, cu un spațiu de circa nouă metri între linii”, spunea olandezul.

Cruyff explică modul în care funcționa mecanismul perfect al Barcelonei: „Nu uitați că, imediat cum cei de la Barcelona făceau presing după ce pierdeau mingea, nu vedeai pe niciunul dintre ei la o distanță mai mare de zece metri de un coechipier, iar toți erau în mișcare, ceea ce înseamnă că încercarea de-a recupera balonul e rapidă și bine intenționată (...) Liniile trebuie să fie cât mai apropiate între ele, pentru că un jucător aflat pe poziție de atac și în posesia mingii să poată încerca o fază, iar în jurul său să fie mereu șase sau șapte coechipieri care să-l acopere.