În Piaţa Unirii din Timişoara a început ediţia întâi a lecturilor urbane.
Timişorenii şi-au luat tomurile preferate sub braţ şi au ieşit din case, în weekend, să citească în aer liber - pe băncile din parcuri sau mobilierul urban din Piaţa Unirii.
Acţiunea de lecturi urbane „Timişoara citeşte” a fost pusă la cale de Civika.ro, organizaţie ce a iniţiat şi prima ediţie de lecturi publice în metroul din Bucureşti. „Stai cu burta pe carte şi cu bicicletele pe nas până când transpiri trei maiouri de fier şi unul de oţel”, a fost îndemnul lansat de fetele Pro Arta Timişoara.
Ajutate de elevii de la Liceul Lenau, ele au strâns un auditoriu interesant format din pici de grădiniţă până la elevi în clasele primare, care au ascultat cu sufletul la gură poezii de George Topârceanu sau câteva capitole din „Alice în Ţara Minunilor”. De citit au citit elevii mai mari, tinerele din organizaţiei sau chiar părinţii copiilor. „O idee foarte interesantă”, spune Octavia Marincu, mămică a trei copii, între care doi preşcolari, cărora le-a citit poezii.
De la fraţii Grimm la „Alice în Ţara Minunilor”
O fetiţă de 7 ani ar fi vrut o poveste a fraţilor Grimm, nu conta care, poveste să fie. Până la urmă s-a mulţumit cu volumul semnat de Lewis Carroll.
„De multe ori părinţii nu le mai citesc cărţi copiilor, neavând timp. Mie, de exemplu, mi-au citit, când am fost mic, mai mult bunicii. De aceea cred că e o idee bună că am ieşit în Piaţa Unirii ca să le citim celor mai mici decât noi”, spune Andrei Dănescu, elev în clasa a VII-a.
A adunat câţiva pici la lectură şi a ales o carte din biblioteca mobilă: „Băieţi de gaşcă”, de Dan Lungu.
I-au urmat exemplul şi colegii mai mari: în reprizele în care nu aveau copii cărora să le citească, şi-au ales cărţi interesante pentru lectura personală şi au citit, aliniaţi pe băncile din Piaţa Unirii.
Se aşteaptă donaţii
„Proiectul acesta, derulat în cadrul programului «Timişoara - mica Vienă», al municipalităţii, vine ca un divertisment în continuarea bibliotecii mobile care a mers deja prin mai multe zone din Timişoara. Am adus o parte din cărţile noastre, peste 120 de volume, şi am promovat lecturile scurte pentru copii”, a declarat Alina Manea, reprezentanta Pro Arta Timişoara. Pentru proiectele viitoare, organizaţia aşteaptă donaţii. Din experienţa bibliotecii mobile, cele mai căutate cărţi sunt cele de beletristică.
Târg de cărţi folosite
Timp de două zile, francofonii şi francofilii au avut un eveniment dedicat în exclusivitate: cărţi, reviste, CD-uri şi obiecte decorative au populat târgul sută la sută cultural des chis la Centrul Cultural Francez din Timişoara.
Vineri şi sâmbătă instituţia a găzduit a treia ediţie a târgului de cărţi folosite. Organizatorii au promovat preţuri de invidiat: 10 lei pentru trei volume ori pentru tot atâtea CD-uri.