Leagănul ucigaș. Un dispozitiv pentru bebeluși, retras de la vânzare de producător

Leagănul ucigaș. Un dispozitiv pentru bebeluși, retras de la vânzare de producător Sursa foto. Antena 3

Un leagăn pentru copii, care este achiziționat și în România a fost retras de la comercializare de compania producătoare. Măsura a fost luată după ce un bebeluș a murit strangulate cu unul dintre cordoanele dispozitivului. ANPC a emis o serie de reguli de urmat atunci când se dorește achiziționarea unor jucării sau dispozitive pentru copii.

Peste două milioane de leagăne pentru copii au fost retrase de la vânzare, de pe piaţă, după ce un bebeluş a murit strangulat. Acest lucru se datorează designului dispozitivului care este prevăzut cu un cordon care atârnă liber la spate. Aceasta poate fi periculos pentru bebelușii lăsați nesupravegheați, care se pot răni.

Din acest motiv, compania producătoare a primit mai multe reclamaţii după ce un copil suficient de mare pentru a merge de-a bușilea a murit strangulat cu cordonul respectiv. Un alt bebeluș care a fost lăsat de părinți într-un astfel de dispozitiv s-a rănit în zona gâtului, cu același cordon. Din fericire el a fost salvat înainte de producerea unei tragedii.

Compania producătoare şi-a exprimat condoleanţele părinților pentru pierderea suferită și a recomandat ca scaunul să fie îndepărtat din apropierea copiilor destul de mari ca să se deplaseze. De asemenea, producătorii au decis să retragă produsul de la vânzare până la remedierea problemelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Leagănul respectiv, care produce atât de multe necazuri, costă aproape 400 de dolari şi este extrem de popular în toată lumea, inclusiv în România.

Reguli de avut în vedere la achiziționarea dispozitivelor și jucăriilor pentru copii

În urmă cu câtva timp, reprezentanții ANPC au dat publicității un set de reguli de urmat la achiziția de jucării și dispozitive pentru copii. Reprezentanții Protecției Consumatorilor au atras atenția asupra pericolului pentru siguranța copiilor.

Jucăriile trebuie achiziționate din magazine și raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală). Aceste documente sunt necesare în cazul unei eventuale reclamații.

Părinții trebuie să aleagă jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei.

Jucăriile trebuie marcate într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente: a). coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați ); b). numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); c). marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.