Le Vif: Pediatrii sunt îngrijoraţi de presiunea în favoarea închiderii şcolilor

Le Vif: Pediatrii sunt îngrijoraţi de presiunea în favoarea închiderii şcolilor

Presiunea exercitată pentru a se închide şcolile şi activităţile în aer liber pentru copii îi îngrijorează pe pediatri, pe psihiatrii pediatri şi pe psihologi. O reuniune a autorităţilor competente va avea loc în această săptămână pe teme legate de tineret, printre care şi de şcoli.

Potrivit "Le Soir", un Comitet de concertare consacrat tineretului şi scolii se va ţine în această săptămână.

Prim-ministrul Alexander De Croo îi va aduna pe miniştri entităţilor federale având competenţe în domeniile tineretului şi învăţământului pentru a discuta teme referitoare în special la tineri. Autorităţile vor trebui să examineze în special situaţia sanitară din şcoli.

Trebuie închise şcolile? Problema contaminărilor în rândurile copiilor în şcoli este în centrul atenţiei după descoperirea mai multor cazuri, unele având legătură cu foarte contagioasa variantă britanică.

Ne puteți urmări și pe Google News

O perspectivă care îi îngrijorează pe pediatri, pe psihiatrii pediatri şi pe psihologi. Înainte de a o lua în calcul, ar trebui luate alte măsuri "mult mai eficiente", măsuri cu un impact mult mai important asupra epidemiei", declară Academia belgiană de pediatrie.

A interzice activităţile în aer liber şi a avea învăţământ la distanţă are "consecinţe psihologice majore pentru copii", estimează pediatrii, în opinia cărora beneficiile dovedite ale acestor măsuri asupra epidemiei sunt de altfel limitate.

Le Vif: Pediatrii sunt îngrijoraţi de presiunea în favoarea închiderii şcolilor

"Epidemiologii afirmă aproape în unanimitate că nu copiii sunt motorul epidemiei", estimează ei. Infectările copiilor la şcoală sunt, în opinia lor, reflectarea infectărilor din societate: o creştere a cazurilor de copii infectaţi este deci o consecinţă a unei creşteri a contaminărilor în societate şi nu invers.

De altfel, copiii sunt puţin sau deloc bolnavi, cu rare excepţii, insistă academia, care argumentează că ei transmit virusul mai puţin uşor decât adulţii. "Asta este valabil pentru variantele clasice, dar se pare că şi pentru noile variante mai contagioase. Totuşi, este absolut esenţial să se supravegheze, cu o vigilenţă sporită, infectările datorate noilor variante", nuanţează ea.

În cea mai mare parte a timpului, profesorii infectaţi declanşează epidemiile în şcoli, scriu pediatrii. "Răspândirea secundară a virusului de către copii este mai puţin frecventă. În schimb, adolescenţii riscă mai mult să răspândească virusul decât copiii cu vârste mici".

Pediatrii adaugă că profesorii nu sunt contaminaţi mai mult decât alte profesii, ceea ce arată că şcoala nu este motorul epidemiei.

"Noua politică de testare foarte intensivă în şcoli ca şi definiţia contactelor cu risc ridicat şi a riscului scăzut la copii va permite să se ia măsuri adecvate mult mai repede pentru a stinge focarele de transmisie", estimează academia, care pledează pentru o comunicare clară pentru şcoli şi societate. (Rador)

https://www.levif.be/actualite/belgique/les-pediatres-inquiets-de-la-pression-pour-fermer-les-ecoles-une-reunion-speciale-prevue-cette-semaine/article-news-1384335.html