LE VIF: Ostilităţi deschise deja între Casa Albă şi Dr Fauci

LE VIF: Ostilităţi deschise deja între Casa Albă şi Dr Fauci

Nimic nu mai funcționează între Casa Alba şi imunologul Anthony Fauci, coordonatorul luptei contra maladiilor infecţioase în Statele Unite, această opoziţie ieşind la lumina zilei sâmbătă şi duminică.

Respectatul expert a criticat strategia guvernului Trump de gestionare a creşterii coronavirusului, ceea ce i-a adus un contraatac din partea Casei Albe, care îl acuză că vrea să-l slăbească pe preşedintele-candidat.

Multă vreme consilierul cel mai proeminent al şefului statului în privinţa pandemiei, Dr Fauci a estimat într-un interviu pentru Washington Post, publicat sâmbătă, că Statele Unite nu ar putea fi poziţionate mai prost pentru a face faţă accelerării creşterii numărului de cazuri de COVID-19.

„O să suferim”, a avertizat cel care este şi directorul Institutului de boli infecţioase. „Situaţia nu e bună”.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a arătat că Donald Trump nu mai primea sfaturi de la el şi i-l prefera deja pe neuroradiologul Scott Atlas, favorabil unei largi deschideri a societăţii americane mai curând decât unei întăriri a măsurilor de prevenţie. „Dintr-o dată, nu mai voiau să asculte mesajul nostru, pentru că nu corespundea cu ce voiau ei să facă”, afirmă cel care spune că nu a mai vorbit cu preşedintele de mai multe săptămâni.

Anthony Fauci a notat o diferenţă netă între abordarea Casei Albe şi cea a candidatului democrat, Joe Biden, care „ia în serios (pandemia) din punctul de vedere al sănătăţii publice”.

Membru al echipei de comunicare a Casei Albe, Judd Deere a apreciat ca „inacceptabile” spusele Dr Fauci. În opinia lui, medicul „nu respectă uzanţele (...) decizând, cu trei zile înainte de alegeri, să facă politică”.

Scott Atlas, foarte contestat de comunitatea ştiinţifică şi de sănătate publică, a trebuit să se scuze pentru că a acordat un interviu canalului de stat rus RT, considerat de multe state occidentale o armă de propagandă a Rusiei în străinătate. Washingtonul obligase grupul RT să se înregistreze, în urmă cu trei ani, ca „agent străin”, considerându-l un organ al Kremlinului, suspectat cu regularitate de serviciile de informaţii americane de manevre care urmăresc să destabilizeze alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

„Regret că am dat acest interviu şi îmi cer scuze că m-am lăsat folosit. Îmi cer scuze în special serviciilor de informaţii”, a scris pe Twitter dl Atlas.

Statele Unite au înregistrat vineri un record de noi cazuri de coronavirus în 24 de ore, peste 94.000, şi aproape 1.000 de decese în această singură zi.

La jumătatea lunii octombrie, într-o conferinţă telefonică, Donald Trump l-a numit pe Anthony Fauci  „dezastru” şi l-a inclus în grupul oamenilor de ştiinţă partizani ai unei abordări prudente a pandemiei, „idioţi”, potrivit preşedintelui.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR