LE MONDE: Refuzul lui Donald Trump de a-şi admite înfrângerea este „o sursă de neplăceri”

LE MONDE:  Refuzul lui Donald Trump de a-şi admite înfrângerea este „o sursă de neplăceri”

La o săptămână după alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, Donald Trump și echipa sa continuă să îşi clameze victoria, încetinind perioada de tranziție pentru președintele ales, care, în pofida acestei situaţii, încearcă să avanseze.

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a apreciat marți, 10 noiembrie, că refuzul lui Donald Trump de a-şi admite înfrângerea este "o sursă de neplăceri", afirmând în același timp că acest lucru nu îl va împiedica să-și ocupe locul la Casa Albă, în ianuarie.

„Cred că este o sursă de neplăceri, sincer", a răspuns democratul unui reporter care l-a întrebat despre atitudinea miliardarului republican, în timpul unui briefing de presă din fieful său din Wilmington, în Delaware. "Cred că asta nu va servi moștenirii președintelui". Dar "faptul că ei [republicanii] nu vor să recunoască, în acest stadiu, că noi am câștigat nu are prea mult impact asupra programului nostru [de tranziție]", a spus el.

Efectiv, la o săptămână după alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, Donald Trump și echipa sa continuă să clameze victoria, încetinind perioada de tranziție a lui Joe Biden, care încearcă, în pofida acestei situaţii, să avanseze. Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a susținut marți poziția lui Donald Trump, refuzând, de asemenea, să recunoască victoria domnului Biden și promițând o "tranziție lină" către un "al doilea" mandat al republicanului. "Vom număra toate voturile", a spus el într-o conferință de presă, asigurând că liderii din întreaga lume sunt conștienți că este vorba despre un "proces legal" care "necesită timp".

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce şi-a înlănțuit mitingurile în ultima perioadă a campaniei, Donald Trump este acum neobișnuit de discret: ca şi în ultimele zile, niciun eveniment public nu figura marţi pe agenda sa. Miliardarul republican se bazează pe canalul său preferat de comunicare, Twitter, pentru a ocupa spațiul și pentru a-și transmite acuzațiile de fraudă electorală, adesea vizate de rețea, în lipsa unor dovezi concrete care să le susțină.

"O să câştigăm!", a promis Trump, marți dimineață, cu majuscule, ca pentru a se convinge mai mult că eforturile legale întreprinse de echipa sa pentru a contesta rezultatele în statele cheie au șansa de a reuși. "Facem pași mari. Rezultatele vor începe să apară săptămâna viitoare", a scris el, în timp ce ministrul Justiției a dat undă verde deschiderii investigațiilor cu privire la posibile nereguli în timpul scrutinului.

Donald Trump, relativ izolat în cadrul partidului său, se mulțumise deja să posteze pe Twitter, luni, anunţând demiterea fără menajamente a ministrului său al Apărării, Mark Esper, sau pentru a pune întrebări cu privire la anunțul făcut de către laboratorul Pfizer, după alegerile prezidențiale, referitor la un vaccin-candidat eficient împotriva Covid-19.

Unei jurnaliste care l-a întrebat ce i-ar spune domnului Trump dacă ar fi urmărit conferința de presă, domnul Biden i-a răspuns marți, privind fix camera și zâmbind: "Domnule președinte, eu abia aștept să vorbesc cu tine".

Joe Biden nu a așteptat pentru a se apuca de treabă ca procesul de tranziție să fie inițiat oficial de administrația Trump. Ca într-o realitate paralelă, fără a-l menționa vreodată, sau aproape niciodată, pe miliardar și recursurile sale legale, președintele ales a început să se pregătească pentru preluarea funcției.

Luni, democratul, care își va sărbători cei 78 de ani pe 20 noiembrie, a întocmit prima oară schiţa planului său de combatere a pandemiei Covid-19, prioritatea sa, în ziua în care Statele Unite au depăşit pragul de 10 milioane de cazuri identificate de contaminare. "Kamala Harris [viitorul său vicepreședinte] și eu nu pierdem timpul. Suntem gata să punem sub control Covid-19", a scris el pe Twitter, după ce îi implorase în ajun pe americani să poarte o mască.

De asemenea, luni, președintele ales a început discuțiile cu liderii străini cu o convorbire telefonică cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau. De asemenea, s-a întâlnit marți cu premierul britanic Boris Johnson, care a spus că este dornic să "consolideze parteneriatul" dintre Regatul Unit și Statele Unite, cu cancelarul german Angela Merkel și cu șeful guvernului irlandez, Micheal Martin. "Le-am spus că America s-a întors"; "Nu mai este America singură", a declarat Joe Biden în cursul sesiunii sale de presă de marți, spunând că este "încrezător" în capacitatea sa de a restabili "respectul" internațional pentru țara sa.

În timpul primei discuţii telefonice cu Emmanuel Macron, Joe Biden a afirmat că dorește "revitalizarea relațiilor bilaterale și transatlantice, în special prin NATO și Uniunea Europeană", adesea abuzată de Donald Trump. Cei doi bărbați au vorbit și despre cooperarea lor viitoare în lupta împotriva pandemiei Covid-19 și "amenințarea schimbărilor climatice" , precum și despre "securitatea și dezvoltarea în Africa" , potrivit unui comunicat publicat de echipa de tranziție a democratului.