Le Figaro: UE are nevoie de încă 500 de miliarde de euro pentru a se reface

Le Figaro: UE are nevoie de încă 500 de miliarde de euro pentru a se reface

Lovită devastator de criza de sănătate, economia europeană ar avea de nevoie de o sumă uriașă pentru a-și reveni, e de părere Klaus Regling, președintele Mecanismului european de stabilitate, Ar fi vorba de încă 500 de miliarde de euro în plus față de planul de sprijin convenit de miniștrii de Finanțe ai Uniunii pe 9 aprilie. Toate informațiile vin din cotidianul francez Le Figaro.

“Pentru președintele Mecanismului european de stabilitate, cel mai simplu mod de a strânge fondurile de care Europa are nevoie va fi prin intermediul Comisiei Europene.

Uniunea Europeană va avea nevoie de încă cel puțin 500 de miliarde de euro de la diferitele sale instituții pentru a se recupera după consecințele noului coronavirus, sumă care ar veni în plus față de o sumă echivalentă convenită acum 10 zile, a declarat Klaus Regling, președintele Mecanismului european de stabilitate (MES).

Într-un interviu publicat duminică de ziarul italian "Corriere della Sera", liderul MES, fondul de urgență al zonei euro, declară că cea mai simplă modalitate de a strânge aceste fonduri ar fi prin intermediul Comisiei Europene și prin bugetul UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Aș spune că, pentru a doua fază, avem nevoie de încă 500 de miliarde de euro de la instituțiile europene, dar ar putea fi nevoie de mai mult", a continuat Klaus Regling. "În acest scop, trebuie să discutăm despre instrumente noi cu mintea deschisă, dar şi să apelăm la instituțiile existente, deoarece este mai ușor, în special la Comisie și la bugetul european".

Pe 9 aprilie, miniștrii de Finanțe ai UE au convenit asupra unui plan de sprijin de 500 de miliarde de euro pentru a face față consecințelor economice ale crizei de sănătate provocată de coronavirus, după săptămâni de dispute care au evidențiat diviziunile dureroase din cadrul blocului comunitar.

Europa este extrem de afectată de epidemie, fapt care a pus economia mondială în pericol, aici înregistrându-se circa 60% din totalul de decese legate de boală, care se apropie de 160.000, potrivit celor mai recente date furnizate de Reuters.

Liderii Uniunii Europene trebuie să se întâlnească prin video-conferință pe 23 aprilie. Un posibil compromis ar putea fi găsit în principiul unor împrumuturi ale Comisiei Europene pe piață, cu garanția bugetului european pe termen lung”.