Le-au luat banii românilor direct din buzunar! Adevărul despre facturi s-a aflat abia acum. Cine a dat, de fapt, lovitura

Le-au luat banii românilor direct din buzunar! Adevărul despre facturi s-a aflat abia acum. Cine a dat, de fapt, loviturasursa: arhivă EVZ

Avem dovada că statul a profitat din plin de suferința românilor afectați de facturile uriașe. Este vorba despre profitul uriaș anunțat de către Hidroelectrica, dar şi de către Romgaz şi Transgaz. În timp ce românii şi-au dat şi ultimul ban ca să plătească facturile astronomice, companiile de stat au raportat un profit în creștere uriașă. Hidroelectrica, Transgaz și Romgaz au avut profituri uriașe în 2021 și banii vor curge în continuare, ținând cont de facturile care i-au îngrozit pe consumatorii casnici și privați din țara noastră.

În contextul crizei energiei și a facturilor uriașe, care i-au strivit pe români, cei de la Hidroelectrica au avut un an 2021 excelent. Cel mai mare producător de energie electrică din țară a avut o creștere impresionantă companiei. „Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a raportat rezultate record pe parcursul anului 2021 datorită creșterii prețului mediu de vânzare al energiei electrice și ca urmare a unei cantități mai mari de energie electrică vândută.

Hidroelectrica a avut profit din plin în anul 2021

Dovada că statul român a profitat din plin de suferința românilor afectați de facturile uriașe este profitul uriaș anunțat de Hidroelectrica. În timp ce românii și-au dat și ultimul ban ca să plătească facturile astronomice, compania de stat a raportat un profit în creștere uriașă.

Pe parcursul anului 2021, valoarea companiei a crescut cu 76.3% (3.912.0 milioane lei conform situațiilor financiare anuale)”, au afirmat oficialii de la Fondul Proprietatea, după o evaluare recentă.

După cum arată datele sursei menționate, care este unicul acționar minoritar al companiei, cifra de afaceri a companiei a crescut anul trecut cu aproape 65%, la 6,4 miliarde de lei, iar profitul înainte de deprecieri, amortizări, și taxe (EBITDA), cu 71%, până la 4,6 miliarde de lei.

FP nu a prezentat și profitul net al companiei. Iată însă extrasul din raportul cu rezultatele anuale pe 2021 care se referă la Hidroelectrica, conform e-energia.ro.

Cum au crescut prețurile la energia electrică

„Conform managementului, în cursul anului 2021 Hidroelectrica a înregistrat la nivel neconsolidat o cifră de afaceri preliminară de 6.329,9 milioane Lei, în creștere cu 64,8% față de aceeași perioadă a anului precedent și EBITDA de 4.644,5 milioane Lei în creștere cu 71,3% față de aceeași perioadă a anului precedent.

În cursul perioadei, energia electrică totală vândută de Hidroelectrica a atins 17,12 TWh, în creștere cu 7,1% față de:

aceeași perioadă a anului precedent din care energia electrică vândută din producție proprie a ajuns la 16,51 TWh, în creștere cu 13,1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 336,9 Lei/MWh, în creștere cu 57,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. La sfârșitul lunii decembrie 2021, poziția de numerar a companiei se ridica la 3,36 miliarde Lei”.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național.

Transgaz și Romgaz, adevărate mașinării de făcut bani

Compania exploatează 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Compania este controlată de statul român, cu unic acționar minoritar Fondul Proprietatea.

De asemenea, mari profituri au făcut și Transgaz, dar și Romgaz. Transgaz (TGN) a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar consolidat de 166,94 milioane de lei, cu 1% peste cel din 2020, în condiţiile creşterii puternice a veniturilor financiare, după cum reiese din raportul transportatorului de gaze naturale publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile din exploatare au urcat cu 2%, până la 1,36 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 1,23 miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de cele din anul anterior.

Pe de altă parte, SNGN Romgaz SA a afişat un profit net preliminat în valoare de 1,90 miliarde lei pentru anul 2021, în creştere cu 52% comparativ cu anul precedent, şi o cifră de afaceri de 5,85 miliarde lei, în urcare cu 43,63%, potrivit Raportului Anual Consolidat Preliminar transmis vineri Bursei de la Bucureşti.