Noul preşedinte al Partidului Iniţiativa Naţională (PIN) regretă retragerea lui Cozmin Guşă din viaţa politică şi consideră că guvernul Tăriceanu a fost mediocru, la fel cum sunt şi tinerii politicieni.
EVZ: Cum priviţi retragerea lui Cozmin Guşă din politică? Lavinia Şandru: Ca pe un gest radical pe care l-a făcut cel mai inteligent om din România. A făcut gestul ăsta pentru că ţine la PIN şi a considerat că dacă trebuie să facă şi acest pas îl va face. Rămânând aici, reprezenta un pericol pentru toţi cei care dirijează zona politică în momentul de faţă. Noi de aceea am fost blocaţi, luptam singuri împotriva tuturor. Eram duşmanii tuturor. Şi acum nu mai sunteţi? Vom fi văzuţi altfel şi pentru că nu mai suntem la acel nivel de doi. Nu lipsesc liderii în partid? Ideea era că PIN trebuia să fie un partid cu doi oameni şi atât. Am fost în Parlamentul European 60 de delegaţi. Când m-am uitat la ştiri, eram eu şi Cozmin. Acum aţi rămas un singur om. Cum veţi schimba percepţia? Voi continua să fac ceea ce am început, iar oamenii din partid să fie văzuţi. Mă voi strădui să-i promovez. Vă avantajează postura asta „singur împotriva tuturor“? Nu sunt singură, am un partid în spate. Singur este Rareş Niculescu. Eu nu-s convinsă că acolo nu a fost o dispută politică, cu actori persoane din PNL, care sunt în campanie electorală. Miza este mare, dacă liberalii vor câştiga Clujul, altfel vor negocia revenirea la guvernare. Vă temeţi că veţi putea fi ţinta unor astfel de atacuri? Nu mă tem. „Liberalii au negociat legea cu PSD“
La alegerile parlamentare spuneaţi că nu aveţi şanse să câştigaţi cu PIN. Era nevoie de un prag de 5% sau să câştigăm cu 50%+1, 7 colegii în Camera Deputaţilor şi 3 în Senat, ceea ce este imposibil. Legea a fost făcută pentru liberali. Liberalii au negociat legea cu PSD. Altfel, Tăriceanu nu era în parlament. Şi încă am dubii dacă este parlamentar. De ce aveţi dubii? Românii încă se întreabă ce-a fost acolo, în ziua votului. Să ne spună dl Tăriceanu ce s-a întâmplat. Eu încă mă întreb: „E adevărat că Tăriceanu a intrat în parlament?“. Multe explicaţii are de dat. Cum apreciaţi actuala guvernare? Am încredere în unii dintre ei. De exemplu, ministrul muncii, Marian Sârbu, cu care am colaborat la Legea mamelor, sau ministrul învăţământului, Ecaterina Andronescu. Asta nu înseamnă că n-o să am poziţii critice cu privire la învăţământul românesc. O să-i dau o mână de ajutor. E dezastru ce se întâmplă în şcoala românească.
Cum vă este în noua postură de şef al PIN? Am acceptat să-mi depun candidatura şi să devin preşedinte al PIN-ului, dar iau toate astea ca pe o obligaţie.
De ce o obligaţie? Trebuie să fac ceea ce a început în 2005 Cozmin. Am pus pe picioare un nou partid, diferit de politica pe care o vedem în fiecare zi la televizor, o politică făcută cu politicieni profesionişti şi nu mediocri, în interesul naţional. Sigur că nu-i uşor. Nu înseamnă că nu pot să fac lucrul ăsta, dar e o responsabilitate pe care o am. „S-a încercat şi se încearcă o blocare a tuturor partidelor noi“
Ce veţi face pentru a creşte vizibilitatea partidului? Să nu vă imaginaţi că până acum n-am încercat să facem lucrul ăsta. Doar că n-am putut. De ce? S-a încercat şi se încearcă o blocare a tuturor partidelor noi de a ajunge la un anumit nivel, în ceea ce înseamnă viaţa politică. PNG a intrat în Consiliul General pentru că a reuşit să facă nişte înţelegeri şi majoritatea pe care au format-o ei cu PNL-ul le dă posibilitatea să le valideze bugetul în Bucureşti aşa cum vor ei. Cu PIN ce s-a întâmplat? Pe noi nu ne-au lăsat să intrăm în Consiliul General. La exit-poll am avut peste 5%, iar după alegeri am avut sub. PRM şi PNG aveau cu mult sub 5%, iar după ce s-au numărat voturile au intrat în consiliu. Cu noi nu se putea negocia şi n-o să se negocieze niciodată banul public.
Care vă este programul politic? Am preluat mare parte din programul politic pe care l-a avut Cozmin Guşă în 2005, „O nouă politică, o nouă Românie“, pentru că am considerat că trebuie să existe o continuitate. Dacă guvernul Tăriceanu şi-a permis să fie mediocru şi să promoveze mediocri peste tot, de la nivel de miniştri până la directori în ministere, actualul guvern nu-şi mai permite să facă lucrul ăsta. Pentru că suntem în criză şi avem nevoie de profesionişti. „Instituţiile să devină stabile“
Care sunt priorităţile PIN? În primul rând, trebuie să facem ca instituţiile să devină stabile. Eu am încercat să continui într-un fel definiţia pe care a dat-o Cozmin, „noi, românii“. El a zis atunci că noua Românie trebuie să fie a solidarităţii, între cei care ştiu ce au de făcut şi restul românilor. Eu am zis că această nouă Românie trebuie să fie a celor care înţeleg că interesul naţional trebuie să fie suma intereselor tuturor românilor, o Românie a oamenilor curajoşi, care au preţ mare. Programul nu trebuie adaptat la noile realităţi? Nu. România în mare e aceeaşi, în ceea ce priveşte clasa politică avem aceleaşi feţe. Au mai apărut unii tineri, să nu vă imaginaţi că fac altceva. Au preluat metehnele celor bătrâni. Majoritatea învaţă că poţi să obţii privilegii prin legi, chiar de natură economică, cu condiţia să taci sau să vorbeşti doar atunci când eşti întrebat. M-am săturat să văd că oamenii noi pe care îi promovează politicienii vechi sunt nu numai obedienţi, dar în mare parte mediocri. Probabil se tem să-i promoveze pe profesionişti, ca să nu le ia locul.
IMPRESIE
„Lumea nu se uită la mine ca la o femeie“ EVZ: Cum sunt văzute femeile în politică? Lavinia Şandru: Preşedinta Camerei Deputaţilor este femeie. Poate unii îşi muşcă buzele, alţii îşi bagă unghia în gât... O femeie care ajunge la un anumit nivel în politică are un soţ puternic, care o susţine, sau un amant care încearcă să o promoveze. În niciun caz nu se punea problema că acea femeie ar putea să fie competentă, să aibă pregătire şi ar putea să facă politică mai bine decât mulţi bărbaţi. În momentul de faţă, lumea nu se uită la mine ca la o femeie, ci ca la omul politic Lavinia Şandru. Soţul dv. este primar în Slatina. Discutaţi politică în casă? Foarte puţin, doar dacă avem de spus anumite lucruri care să ne ajute în ceea ce facem. Ca să discutăm în contradictoriu, nu. Mai ales că suntem în partide diferite. Nu este un gest de teribilism să pleci de la putere pentru a o lua practic de la zero? Am făcut un lucru pe care puţini îl fac, să pleci de la putere. Doar dacă te cheamă Cozmin Guşă mai faci treaba asta. Dacă rămâneam în PD, Legea mamelor n-ar fi trecut. Gheorghe Barbu, fostul ministru al muncii, a fost principalul opozant. A zis: „Toate mamele sunt la fel, voi trebuie să vă creşteţi copiii, nu statul“. Gheorghe Barbu a ţinut proiectul de lege la Camera Deputaţilor şapte luni. Dacă nu l-aş fi rugat pe Marian Sârbu să cerem un vot în Comisie, pentru ca legea să fie dezbătută, astăzi n-ar fi fost. Dacă eram acum în PD, ar fi trebuit să tac, pentru că asta este politica acolo. Candidaţi la europarlamentare? Eu, personal, nu ştiu, PIN-ul da. Participăm fie singuri, fie printr-un parteneriat cu alte formaţiuni care aderă la ideile noastre şi la principiile pe care le-am promovat. Nu fac nicio nominalizare. Sunt partide pe care le excludeţi din start? Am spus că sunt doi oameni cu care n-o să mă aşez niciodată la masă şi n-o să am niciun fel de negociere: Becali şi Vadim. Dar aceste certuri publice vă ajută? Ne dezavantajează prin faptul că suntem sinceri. Am avut dispute cu foarte mulţi oameni în politică şi cu toate astea nu mi-e greu să mă aşez la masă şi să discut. Vă mai doriţi copii? Nu e bine să creşti singur şi văd şi în cazul meu. Când vreau să mă sfătuiesc cu cineva care să-mi fie sincer total, îmi sun fratele. Este exigent şi gândeşte la fel ca mine.
CV
O actriţă face carieră în politică
- S-a născut pe data de 6 februarie 1975, la Dej.
- A absolvit Academia de Artă Teatrală Târgu-Mureş, în 1997, însă a jucat teatru doar în perioada studiilor.
- În 2003 a beneficiat de un stagiu la Parlamentul European, Comisia de cultură, tineret, mijloace de informare în masă şi sport.
- Masterand la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice.
- Director executiv SC Star Media & Film SRL, în 2004.
- Între 2001-2004 - director imagine SC Aldaco Film SRL.
- Între 2005-2008 vicepreşedinte PIN. Deputat în perioada 2004-2008.
- În 2004, preşedinte al Partidului Democrat filiala Târgu-Mureş.
- Între 2001-2002, secretar executiv Departamentul de imagine al Partidului Democrat.
- Este căsătorită cu Darius Valcov şi are o fetiţă de 3 ani, Sara.
PĂRINTE SPIRITUAL. Cozmin Guşă, naşul de cununie al Laviniei Şandru