Laszlo Kover, președintele Parlamentului de la Budapesta: Libertatea religioasă şi democraţia europeană pot fi pierdute

Laszlo Kover, președintele Parlamentului de la Budapesta: Libertatea religioasă şi democraţia europeană pot fi pierduteLaszlo Kover. Sursa foto: Wikipedia

În cadrul unei ceremonii pentru Ziua Libertăţii Religioase, la Turda, preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a susținut că poziția creștinilor din Europa este foarte importantă, menționând că în lipsa ei „atât bisericile creştine europene, cât şi statele naţionale democratice europene vor cădea, iar libertatea religioasă creştină şi democraţia politică europeană vor fi pierdute”.

Dieta Transilvaniei „a formulat şi a legiferat un nou ideal al libertăţii”

În orașul Turda, din Transilvania, a avut loc o slujbă solemnă organizată pentru a comemora hotărârea adoptată în anul 1568 de Dieta Transilvaniei, care a consacrat pentru prima dată în Europa libertatea de conștiință prin lege.

Laszlo Kover a declarat că este o onoare să se adreseze participanților la eveniment. Acesta a amintit că Dieta Transilvaniei „a formulat şi a legiferat un nou ideal al libertăţii, deschizând un capitol important în istoria culturală creştină a Europei”, în urmă cu 457 de ani.

Acesta a mai evidențiat că fiecare națiune are idealuri fundamentale care pot contribui la îmbogățirea lumii. El a subliniat că „idealul maghiar al libertății religioase din epoca modernă timpurie” a fost formulat la Turda, iar „idealul maghiar al libertății politice moderne” a fost exprimat în 1852 de Kossuth Lajos, care a afirmat: „Totul pentru popor și prin popor. Nimic despre popor fără popor. Aceasta este democrația. Și acesta este spiritul dominant al vremurilor noastre”.

Palatul Reduta din Cluj

Palatul Reduta din Cluj, clădirea în care a funcționat Dieta Transilvaniei începând cu anul 1790. Sursa foto: Wikipedia

Laszlo Kover: „În Europa domneşte spiritul anticristic şi de decreştinizare”

Președintele Parlamentului Ungariei a remarcat, în cadrul discursului său, că maghiarii au învăţat, odată cu trecerea timpului, că este dificil să trăiești cu idealuri, dar și cu iluzii. Acesta a mai menționat că maghiarii cunosc starea creştinismului și a libertăţii europene.

„În Europa domneşte spiritul anticristic şi de decreştinizare. Se încearcă să fie convinşi oamenii europeni să respingă darul lui Dumnezeu, credinţa, să devină fără rădăcini şi să renunţe la cel mai puternic instrument de autoapărare politică, democraţia europeană”, susține acesta.

Politicianul ungar a afirmat că, dacă maghiarii, românii și alte popoare din Europa Centrală vor fi înzestrați de Stăpânul istoriei cu previziunea și înțelepciunea legislatorilor transilvăneni din trecut, vor putea să-și apere idealurile de libertate, credința și statele lor.

Moștenirea istorică a Turdei demonstrează o expresie a credinței

În urma ceremoniei, Laszlo Kover a susținut, pentru mass-media publică ungară, că legea libertăţii religioase este o realizare remarcabilă a maghiarilor, „de care putem fi mândri”.

În cadrul slujbei solemne desfășurate la Biserica Unitariană din Turda, pastorul care a găzduit evenimentul, Istvan Lajos Jozsa, a rostit o rugăciune, iar predica a fost susținută de rectorul Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca, Sandor Kovacs.

Sandor Kovacs a evidențiat faptul că, la Turda în 1568, nu a fost consacrat individul, ci dreptul comunității de a asculta liber cuvântul lui Dumnezeu.

Francisc David în fața Dietei de la Turda

Francisc David în fața Dietei de la Turda, pictură de Aladár Körösfői-Kriesch (1898), Muzeul de Istorie din Turda. Sursa foto: Wikipedia

De asemenea, acesta a mai evidențiat că moștenirea istorică a Turdei demonstrează că toleranța nu reprezintă o renunțare la credință, ci o expresie a acesteia. De asemenea, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, István Kovács, a mulțumit Parlamentului Ungariei pentru inițiativa de a declara Ziua Libertății Religioase ca sărbătoare pentru întreaga națiune maghiară, considerând acest gest demn de predecesorii săi.

Transilvania, marcată de dispute religioase

Istvan Kovacs a subliniat că „adevărul divin” a devenit evident pentru ordinele din Transilvania în momentul adoptării legii privind libertatea religioasă.

Episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, Vilmos Jozsef Kolumban, a evidențiat, în numele bisericilor protestante, faptul că Transilvania a fost, de-a lungul timpului, marcată de dispute religioase, însă popoarele sale au înțeles că numai prin cooperare pot face față provocărilor și pot construi un viitor comun, în care fiecare să-și găsească locul.

Episcopul a afirmat că „hotărârea Dietei de la Turda reprezintă nu doar o amintire istorică glorioasă, ci și un angajament pentru viitor”.

După slujbă, participanții au mers la Monumentul Libertății Religioase, unde Emőd Farkas, prim curator al Bisericii Unitariene Maghiare, a vorbit despre semnificația monumentului. Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori, relatează agenția MTI, citate de  Rador Radio România.

Ne puteți urmări și pe Google News
00:00/01:04
Măgureanu-Iliescu! A fost sau n-a fost complot?! 6
Truvid
auto skip
Recomandările noastre