Micii crescători de vaci care vor să rămână competitivi ca furnizori ai procesatorilor mai au timp până la sfârşitul lui 2009 să investească în calitatea laptelui, posibilităţile de dezvoltare fiind legate de accesarea fondurilor UE şi organizarea în forme asociative.
Procesatorii vor mai putea folosi şi lapte neconform până la finele lui 2009, după ce Comisia Europeană a acceptat de principiu prelungirea termenului stabilit iniţial pentru luna iulie a acestui an. Din producţia totală de lapte a României, mai puţin de jumătate reprezintă lapte conform normelor europene, potrivit estimărilor procesatorilor şi producătorilor din domeniu.
„În prezent, România nu este competitivă din punct de vedere al preţului la laptele materie primă de foarte bună calitate, acesta fiind mai scump în România, pentru că sectorul fermelor mari, de minimum 1.000 de capete şi circa 10.000 de litri producţie zilnică, este extrem de puţin dezvoltat faţă de ceea ce ar fi necesar. Astfel, toţi producătorii îşi completează diferenţele privind laptele de calitate din surse externe“, a declarat Traian Simion, director general Albalact Alba-Iulia, citat de Mediafax. Subvenţii la acelaşi nivel Fermierii care au beneficiat anul trecut de prima pentru exploataţiile de bovine vor primi în acest an subvenţii pentru acelaşi număr de animale, chiar dacă între timp şi-au extins capacitatea prin achiziţia de bovine. „Fermele primesc subvenţii pentru numărul de bovine pe care le aveau la data de referinţă, adică la 31 ianuarie 2007. Dacă fermierul care a primit prima pentru bovine anul trecut a mai cumpărat alte animale nu mai beneficiază de plăţi pentru acestea, pentru că aşa a fost negociat cu Uniunea Europeană“, a declarat ieri secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu. Fermierii care au cumpărat animale după acea dată pot beneficia de subvenţii pentru acestea doar dacă au înfiinţat o fermă nouă, care nu avea producţie înainte.