Lăcustele fac prăpăd pe câmpurile din Republica Moldova

Lăcustele fac prăpăd pe câmpurile din Republica Moldova

Lăcustele au invadat de câteva zile terenurile agricole din mai multe raioane ale Republicii Moldova. Până acum au fost depistate cinci focare de lăcuste în raioanele Sîngerei, Teleneşti, Ceadîr-Lunga şi Vulcănești, dar există temeri că roiurile de instecte ar putea invada toată ţara.

Pagube enorme aduse agricultorilor

Dăunătorii au distrus deja câteva lanuri de porumb și de floarea-soarelui. Partea gravă e că se înmulțesc rapid. Fermierii au încercat să stârpească focarul, dar tratamentele chimice nu au dat roade.

Sergiu Marandiuc, un fermier din satul Heciul Nou, raionul Sângerei, a fost primul care a tras un semnal de alarmă despre invazia lăcustelor. Doar într-o singură noapte, lăcustele i-au distrus un lan de 12 hectare de floarea-soarelui.

Fermierul spune că a anunţat imediat autoritățile. Dar cum nu a fost auzit, a decis să acționeze pe cont propriu. Deşi a întreprins măsurile necesare, Serghei Marandiuc spune că lăcustele au apărut din nou. Totul din cauza terenurilor vecine care nu au fost prelucrate cu insecticide.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am văzut că situația este aceiași. În câmp au apărut din nou lăcustele. A fost luată o decizie. Reprezentanții ANSA ne-au venit în ajutor. O parte din costurile suportate vor fi rambursate. Acum vom stropi ambele câmpuri”, a spus Sergiu Marandiuc.

Statul îi acuză pe fermieri

Specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), dau vina fina pe fermieri că măsurile de combatere a dăunătorilor nu au fost efectuate la timp. „Pentru a depista dacă lăcusta s-a dezvoltat în câmpul dat trebuia de făcut săpături încă în primăvară. Trebuia să fim la curent cu faptul că ea a fost anul trecut, chiar și în număr mic. Erau necesare săpăturile în sol pentru a se depista pontele. Pentru că cercetările nu s-au făcut la timp, lăcustele au fost depistate la vârsta a treia, a cincea, când sunt mai mari și mai vizibile”, a menționat Mariana Guzun, inspector principal la ANSA.

Lăcusta italiană, cea care a invadat terenurile agricole din nordul Republicii Moldova, e o specie foarte periculoasă. Dăunătorii pot distruge mii de hectare, dacă nu sunt omorâţi la timp.

Fermerii moldoveni trebuie să acţioneze contracronometru pentru a reuşi să lichideze focarul, până în august, când lăcustele depun ouă. „Situaţia este excepţională. Este posibil să se răspândească în toată ţara. E posibil, asta e prima generaţie. Dar în luna august, riscul este şi mai mare", susţin specialiştii de la ANSA”

„Ele migrează foarte bine, mai ales pe curenţii de aer. Pot să migreze şi 100 de kilometri şi 150. Se concentrează pe câmpurile care le plac mai tare, dar îs polifagi şi atacă toate culturile. În caz de ceva, de invazie, atacă totul de laolaltă", a spus Mariana Guzun.

Agenția Naționala pentru Siguranța Alimentelor și-a asumat cheltuielile pentru lichidarea focarului. Din Fondul de rezervă s-au alocat peste 60 de mii de lei. Cele mai eficiente sunt tratamentele care se fac de la înălţime, cu elicopterul. De câţiva ani însă, aparatele de zbor pentru astfel de lucrări nu mai sunt funcţionale, iar compania care le gestionează este în proces de insolvabilitate.