Invazie de lăcuste într-un județ din România. Roiuri uriașe au devorat hectare întregi de culturi de porumb

Invazie de lăcuste într-un județ din România. Roiuri uriașe au devorat hectare întregi de culturi de porumb

După zece luni cu ploi puține și o vară care a început cu temperaturi sufocante, România se confruntă, acum, și cu o invazie periculoasă de lăcuste. Insectele au distrus 200 de hectare de porumb și stuf în Tulcea.

Județul Tulcea a fost invadat de lăcuste, iar dacă nu se intervine, pot ajunge și în alte cinci județe. Autoritățile locale au convocat comitetul județean pentru situații de urgență și vor să folosească un elicopter care să împrăștie otravă și să le stârpească.

O sută de hectare de stuf au fost distruse într-o arie protejată și aceeași soartă au avut-o alte o sută pe care era porumb, a precizat Nicolae Mocanu, primarul din localitatea Greci unde insectele au distrus aproape totul.

„Am sesizat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. S-a stabilit cu ce tip de insecticid vom interveni, astfel încât, vineri, la prima oră, cum se luminează de ziuă, elicopterul să fie în aer să putem să facem prima pulverizare”, a mai adăugat acesta pentru  știrileprotv.ro.

Sunt două specii de insecte care distrug totul în Tulcea

Prima specie este lăcusta migratoare, care poate călători 130 kilometri într-o zi iar pe un kilometru pătrăt se pot strânge până 80 de milioane de exemplare. Un milion de lăcuste din această specie, mănâncă într-o zi o tonă.

A doua specie este lăcusta rufoasă, cu o lungime de până la 22 mm și care poate supraviețui până în decembrie.

Viorel Roșca, Directorul Administrației Parcului Național Munții Măcinului a precizat că un număr așa mare de lăcuste nu a mai fost întânit în Dobrogea:

„Este o prezență în stare gregară care atacă într-un grup numeros pentru două specii a căror prezență, în aceast număr și cu o dinamică populațională așa rapidă, într-un timp scurt, nu a mai fost din informațiile istorice pe care le am despre Dobrogea. Prezența lor este favorizată de condițiile climatice din zonă, cu temperaturi ridicate, ploi puține. Atacă în grup de parcă ar fi o armată bine instruită”.

Războiul din Ucraina, motivul pentru care Tulcea se confruntă cu o invazie de lăcuste

„Pot fi venite de oriunde, chiar din Asia, însă în mod normal, ar fi fost eradicate în Ucraina. Însă, acum, din cauza războiului, au trecut neobservate, pentru că ele migrează exact prin nordul Mării Negre. Dacă nu sunt eradicate, pot ajunge oriunde în România în câteva zile. Un asemenea roi consumă orice înseamnă bio-masă verde, în momentul în care a aterizat. Deci nu mai rămâne mai nimic dintr-o cultură agricolă”, a menționat biologul Lucian Fusu.

Potrivit calculelor făcute de Organizația Națiunilor Unite, într-o singură zi, un roi de circa 200 de milioane de lăcuste poate mânca hrana a 90 de mii de oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News