Lactate falsificate la comercializare, în magazinele și în piețele românești. Testele de laborator arată că nu sunt respectate standardele de calitate înscrise pe etichetele produselor respective.
Testele de laborator arată că multe din preparatele pe bază de lapte sunt falsificate, pe piața românească. Producătorii încalcă regulile cu privire la standardele de calitate, fie că vorbim despre lapte, brânză, iaurt sau smântănă.
Lactate falsificate pentru români
Laptele și preparatele pe bază de lapte sunt alimente esențiale pentru sănătatea umană. În special sunt recomandate copiilor. Cu toate acestea, arată specialiștii, multe lactate vândute pe piața românească sunt falsificate. Sunt concluziile la care au ajuns inspectorii sanitar veterinari, după ce au făcut sute de teste, așa cum arată Știrile ProTV.
Românii sunt păcăliți, practic, cu produse lactate falsificate, care nu respctă standardele de calitate. Astfel, în urma testelor s-a descoperit că laptele este îndoit cu apă. Iaurtul și smântâna, au arătat testele, au un conținut mai redus de grăsime decât cel înscris pe etichetă. Iar brânza se dezintegra
Specialiștii sanitar-veterinari susțin că laptele și preparatele din lapte sunt cele mai ușor de falsificat. Iar acest lucru este foarte tentant pentru anumiți producători lacomi. Doar testele de laborator pot arăta dacă sunt respctate standardele de calitate.
Concluzia în urma analizei a peste 400 de probe
Inspectorii au analizat, în laborator, mai bine de 400 de probe de lactate și derivate dinlapte. Iar în cele mai multe din cazuri au descoperit că nu sunt respectate standardele de calitate. Mai multe produse lactate falsificate au fost identificate de specialiști. Preparatele lactate aveau un conținut mai redus de grăsime decât cel înscris pe etichete. Ba mai mult, au descoperit și o cantitate de sare mai mare decât cea admisă.
Lucrătorii sanitar-veterinari au descoperit și situații în care anumite alimente aveau în compoziție lapte de vacă, deși pe etichetă scria că sunt preparate din lapte de capră.
Specialiștii sunt de părere că producătorii îi înșeală pe consumatori cu bună știință. O fac pentru un câștig mai mare. De exemplu, grăsimea animală, din produsele lactate, este mai scumpă decât cea vegetală. Astfel că parte dintre procesatori preferă să o înlocuiască în ciuda rețetei.
Lactate falsificate pe mesele conumatorilor
Situația este cunoscută la nivelul Institutului de Cercetări Alimentare, dar și a ANSVSA. Inspectorii sanitar-veterinari au închis mai multe magazine însă este mult prea puțin. Nivelul la care se falsifică este mult prea mare și necesită eforturi concentrate de combatere.
„O telemea nu trebuie să se dezmembreze, nu trebuie să curgă. Laptele trebuie să aibă totuși o anumită culoare, o anumită consistență, un anumit miros. Este însă foarte greu să ne dăm seama de un produs ambalat. Produsul ambalat este de obicei posibil de testat doar în laboratoare. Un consumator neavizat este aproape imposibil să distingă produsul fals la raft”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Inspectorii ANSVSA au înschis mai multe magazine și depozite din București și Ilfov. Alte unități care funcționau în condiții insalubre sau procesau și vindeau lactate cu probleme au fost descoperite în Dolj, Cluj și Ialomița. În total, inspectorii sanitar-veterinari au confiscat peste 17.000 de kilograme de lactate.
„Ele au fost retrase de la un număr de 4 unități, în special din zona de depozitare a produselor alimentare. Urmau să ajungă în comerț”, a spus Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA.