Lacrimi şi suspine cu noile ţigări anti-incendiu

Lacrimi şi suspine cu noile ţigări anti-incendiu

Fumătorii din toată Europa se plâng de noile senzaţii pe care le au de când s-a schimbat foiţa: trag mai greu, îi doare capul şi îi ustură în gât.

Dacă sunteţi fumător, aţi observat în ultima lună că fumatul parcă nu mai e la fel? Cel puţin aşa spun mii de dependenţi de tutun din toată Europa pe forumurile de dezbateri. De când s-au introdus noile ţigări care se sting singure, fumătorii simt că s-a schimbat ceva: tragi mai greu, gustul e modificat, a dispărut senzaţia de saţietate la fiecare fum. Mulţi se plâng că au un dop în gât de când hârtia din care sunt făcute ţigările a fost modificată.

Plângeri: "Simt o durere în piept şi mă ustură"

Oficial se cheamă ţigări cu capacitate redusă de incendiere (CRC), stingându-se dacă nu mai tragi din ele. Modul de funcţionare e simplu: hârtia în care este ambalat tutunul fiecărei ţigări este străbătută transversal de două sau trei inele dintr-o structură mai densă, mai puţin poroasă. În limbajul comun, inelele sunt ca nişte întărituri din hârtie mai groasă. În zonele respective, oxigenarea este blocată, ceea ce duce la stingerea ţigării, dacă este lăsată să ardă singură în scrumieră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar asta îi face pe fumători să se plângă că trebuie să depună mai mult efort pentru a trage un fum. Unii se plâng de gust, spun că a devenit uşor metalic, ca de cupru. Alţii devin chiar alarmanţi: se plâng de greţuri, reacţii alergice, dureri de cap pe care înainte nu le aveau. Forumurile sunt pline de discuţii pe tema asta: "Trebuie să tragi din ţigară non-stop că, dacă nu, se stinge. În plus, mi se pare că are un gust ciudat, aceeaşi marcă, acelaşi produs". Un altul, Cătălin, susţine că are impresia că acum trage mai multe fumuri la o singură ţigară decât înainte. "Pentru mine era un gest reflex să am ţigara aprinsă între degete. De multe ori, aproape jumătate se fuma singură. Acum trebuie să trag repetat din ea, să nu se stingă. Şi mi se pare că şi durata în care inspir e mai mare, cauzată probabil de faptul că arde mai greu".

Şi pe forumurile din străinătate găsim declaraţii similare: "Au un gust de cupru, trebuie să tragi tare ca să simţi ceva şi trebuie să fumezi rapid ca ţigara să nu se stingă. După ce fumez simt o durere în piept şi mă ustură gâtul".

Se creează o piaţă de ţigări non-UE?

Producătorii spun însă că ţigările au rămas aceleaşi, că nu s-a schimbat nici gustul, nici aroma sau consistenţa tutunului. S-a schimbat doar foiţa. "Benzile circulare cu rolul de a încetini procesul de ardere, atunci când ţigareta nu este fumată activ. Ingredientele şi implicit gustul şi aroma ţigaretei sunt aceleaşi", a declarat Gilda Lazăr, reprezentant Japan Tobbaco România.

Nici producătorii nu sunt fericiţi de directiva europeană, pentru că le-au crescut costurile. Tutunul din 27 de ţări trebuie ambalat dintr-o dată într-o hârtie pe care o avea un singur furnizor, un producător american, ceea ce a făcut ca preţurile de achiziţie să fie mai mari. "Cred că, din moment ce gustul, aroma şi consistenţa tutunului nu se modifică, nici volumul vânzărilor nu ar trebui să scadă", afirmă Gilda Lazăr care însă nu exclude posibilitatea ca anumiţi fumători să caute ţigări produse în ţări non-UE.

Foarte multe incendii provocate de ţigări

Din noiembrie 2011, pe piaţa Uniunii Europene se pot comercializa doar ţigări CRC. Motivul oficial pentru care au fost luate aceste măsuri este oferit tot de Comisia Europeană şi se referă la siguranţa cetăţeanului. Anual, se specifică în comunicat, în Uniunea Europeană se produc din cauza ţigărilor peste 30.000 de incendii care au drept rezultat peste 1.000 de decese şi mai mult de 4.000 de vătămări corporale.

Prin introducerea ţigărilor CRC (cu capacitate redusă de incendiere) se aşteaptă o reducere a numărului de decese cu 40%. "Nu există ţigară sigură şi, evident, cel mai sigur este să nu fumezi deloc. Ţigările cu capacitate redusă de incendiere vor proteja sute de cetăţeni faţă de acest pericol.“ JOHN DALLI, Comisar european pentru Sănătate

COMPONENTE MAI TOXICE ÎN ŢIGĂRILE CRC

Pentru că se trage mai mult, se inhalează mai multe toxine

Nu numai celuloza este folosită pentru confecţionarea inelelor din foiţele de ţigări, ci şi diferiţi polimeri, cum ar fi EVA sau PVA. Deocamdată nu se cunosc riscurile inhalării acestor substanţe arse. Un studiu realizat de Şcoala Medicală de la Harvard arăta că, din 19 componente toxice analizate, la toate s-a înregistrat un nivel crescut în ţigările CRC.

De asemenea, nivelurile de naftalină şi monoxid de carbon sunt mai ridicate. Pentru că se trage mai mult, se inhalează mai multe toxine.

Producătorii s-au conformat, dar pe site-urile oficiale avertizează: "Nu există nicio dovadă ce demonstrează că aceste ţigări au dus la o redu cere semnificativă a incendiilor. Toate ţigările, inclusiv cele CRC, ard la 600-900˚C şi pot cauza incendii." Citiţi şi:

  • Tot mai mulți români se lasă de fumat. Mărturia unei foste fumătoare: "Țigările sunt împuțite"
  • DOSAR. Cocktailul din otrăvuri: cât gudron înghite un fumător, în cea mai mare loterie la nivel mondial. De ce unii mor şi alţii scapă
  • Tot mai puţini români fumează
  • Cobai în experimentele cu ţigări: greaţă, tuse şi dureri de cap