Lacheii lui Putin în Europa. Politicieni plătiți în criptomonede să influențeze opinia publică împotriva Ucrainei
- Mădălina Sfrijan
- 29 martie 2024, 14:22
Serviciul de Informații din Cehia susține că rețeaua pro-rusă ar fi încercat să influențeze opinia publică împotriva Ucrainei. Astfel, oficialii cehi spun că aceasta ar desfășura activități ch impact semnificativ asupra securității Uniunii Europene.
Cehia, avertizare legată de securitatea Europei
Potrivit unei investigații a guvernului ceh, un site de știri din Praga, susținut de doi oameni de afaceri pro-ruși, ar fi plătit politicieni pentru a influența opinia publică. Politicienii europeni, care ar fi obținut foloase materiale, fac parte din extrema dreaptă și ar proveni din mai multe țări europene. Printre acestea se numără Germania și Franța.
Serviciul de Informații din Cehi a constatat că aceștia au primit bani pentru a influența opinia publică împotriva sprijinirii Ucrainei. Pe fondul acestei ipoteze, Vocea Europei a fost inclusă pe lista națională de sancțiuni. Conform investigațiilor cehilor, politicienii implicați în scandal ar fi fost plătiți cu criptomonede.
The Times, despre politicienii corupți din Europa
The Times a abordat subiectul referitor la scandalul de corupție. Premierul ceh Petr Fiala a anunțat că Vocea Europei și doi politicieni ucraineni pro-Kremlin au intrat pe lista națională de sancțiuni.
Cei doi susținători ai publicației sunt Viktor Medvedchuk, apropiat al lui Vladimir Putin, și Artem Marchevsky. După aplicarea acestei măsuri, operarea site-ului nu va mai fi posibilă din Republica Cehă.
„Am reușit să dezvăluim activitățile unei rețele de influență finanțate de Rusia în Republica Cehă”, a declarat premierul Fiala.
Cehia, măsuri de siguranță împotriva acestor acțiuni
Potrivit Serviciului Ceh de Informații de Securitate (BIS), rețeaua pro-rusă desfășoară activități care pot afecta securitatea Republicii Cehe, dar și a Uniunii Europene.
„Acest grup a căutat să desfășoare operațiuni și activități pe teritoriul UE care vizează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, a adăugat acesta.
Conform presei din Cehia, printre cei acuzați se numără politicieni din Germania, Franța, Polonia, Belgia, Țările de Jos și Ungaria. Printre aceștia s-ar număra și un membru al partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD). De altfel, Der Spiegel a scris că banii ar fi fost transferați în urma întâlnirilor față în față. De asemenea, publicația din Germania a subliniat că politicienii de extremă dreaptă ar fi fost plătiți în criptomonede.