La vot, în „țigănia” din Teleorman. Romii din Buzescu nu și-au părăsit palatele cu turnulețe ca să iasă la vot
- Mihnea-Petru Pârvu
- 8 octombrie 2018, 00:00
Doar 500 de oameni din Las Vegas-ul țigănesc teleormănean au votat. Dintr-un total de peste 3000 de inși înscriși pe listele permanente. Printre ei, doar câțiva romi. Restul, români .
La 97 de kilometri de București, și vreo opt distanță de Alexandria, în mijlocul județului Teleorman se află comuna cu cel mai mare număr de „pagode” țigănești, din acelea cu zeci de turnulețe. La Buzescu, cei 4375 de locuitori, din care aproximativ un sfert sunt de etnie romă, românii și țiganii trăiesc într-o armonie perfectă. Atât doar că la vot ies mai mult majoritarii, că minoritarii merg la urne mai ales la alegerile locale, când se alege primarul și ceilalți aleși comunali. Așa s-a întâmplat și sâmbătă, când, la amiază, în toate cele trei secții de votare din sat votaseră doar 16 persoane, cu toții români. Țiganii, deși ortodocși și heterosexuali, prin însăși cultura lor, sunt clar pentru căsătoria numai între un bărbat și o femeie, dar referendumul acesta nu le aduce niciun avantaj material. Așa că au stat acasă.
La urnă, în zi de parastase
La Secția de votare nr. 123, din incinta școlii generale, sâmbătă, până la prânz, au votat doi oameni. La 10.30, primul și la ora 11.00, celălalt. Mihai Alexandru, președintele secției dă din umeri: „Așteptăm și noi să vedem ce-o să fie...”. Când s-a închis secția, la ora nouă seara, doar 16 inși din cei 1148 înscriși pe listele permanente votaseră. Nicolae Durlea, fost viceprimar al comunei, timp de 12 ani, zice, din experiența sa: „Duminică se votează mai mult, iar intervalele orare, în care vine mai multă lume, sunt 7-8 dimineața, 11-13 și 16-21. Mai toți sunt români, că romii vin doar la „locale”.
Nici primarul Valentin Trăistaru n-a votat sâmbătă. L-am prins tocmai când pleca de acasă. Se grăbea tare: „N-am timp, nene, că diseară sunt nănaș, vorbim mai încolo. Da’ să știi, că n-ai cu ce țigani să vorbești, că mai toți sunt plecați. Au rămas doar bătrânii și ăia o să refuze. Iar referendumu’ ăsta, vă zic io, că-s liberal, e politizat”. Demarează, în trombă.
Vecina sa, Lili, își plimbă fetița de 2 ani pe uliță. „Nu m-am dus, deocamdată. Să vedem, până mâine. Să se scoale soțul și o să ne sfătuim. Chestia e că trebuie să rămânem așa cum ne-a lăsat Dumnezeu. Nu mi se pare normal să fie bărbat cu bărbat și femeie cu femeie! Cum să crească ăștia copilași, Doamne iartă-mă!”.
Peste drum e biserica. Nu e nimeni în ea, în afară de lumânăreasa de la pangar. Cei trei preoți sunt fiecare la câte o pomană, că e zi de parastase la Buzescu.
63 de voturi în prima zi de vot
La Secția 121, din Căminul Cultural, s-a înregistrat recordul comunei, 30 de votanți. Aproape toți români și săriți binișor de 45-50 de ani. „Țiganii n-au venit. La alte voturi, până la ora prânzului, aveam peste o sută și până seara se tripla numărul. Mai așteptăm, că și mâine se votează”, e optimist Dănuț Catruna, președintele secției.
Țiganu’ tot țigan
Strada principală, pe care „pagodele” cu turnulețe sunt înghesuite, unele într-altele, precum cazinourile de pe faimoasa „The Strip” din Las Vegas, e complet pustie. Doar ici și colo, pe la câte o poartă, mai stă pe o băncuță câte un țigan bătrân sau vezi o pirandă care aleargă după puradelul ei neastâmpărat. Nimeni nu vrea să stea de vorbă. Sunt sătui de reclama, nefastă lor, făcută de televiziuni. Costică Sandu, zis „Sică Bărbosu” (foto), de 61 de ani, este reprezentanutul etniei romilor în Primăria Buzescu și membru în comisia electorală de la secția din grădiniță. Este educat, cu studii superioare, și locuiește printre români, nu cu ai lui. Dar, vorbă veche: „Țiganu-i tot țigan!”. Își condiționează interviul de un pachet de țigări. „Io te ajut, da’mi dai 20 de lei sau un pachet de Davidoff, că fumez două pe zi și n-am decât nouășpe’ milioane salariu”, negociază „Sică Bărbosu”. I-am cumpărat. Apoi, detaliază: „Pe romi nu-i interesează referendumul ăsta. N-a fost mediatizat suficient. Iar la biserică, țiganii nu prea merg să-l asculte pe popă. Și nici nu prea mai sunt mulți acasă. Cre’ că, dintr-o mie și ceva, sunt maxim 200, copii și bătrâni”.
La meci, de Referendum
După un telefon primit de la un superior ierarhic, pe linie de partid, primarul Valentin Trăistaru a devenit, brusc, comunicativ. L-am găsit spărgând semințe la meci, că pe terenul de fotbal, de pe islazul comunal, jucau juniorii de la Rapid Buzești cu cei de la Viitorul DrăgăneștiVlașca. „Nu ne implicăm noi. Știți cum e la alegeri... Dacă nu-i niciun interes politic... Întrebarea de pe buletinul de vot e pusă cum e pusă și oamenii nu înțeleg. O cheltuială inutilă. Da’ io o să votez și voi ștampila «DA»”, zice edilul. Meciul s-a terminat 10 la 2 pentru buzeșteni. „Hai, să vă dau o pastramă și-o ciorbă!”, e generos primarul liberal. L-am lăsat în țigănia din subordinea sa.