În vârstă de numai 13 ani, americanul Jordan Brown riscă închisoare pe viaţă

În vârstă de numai 13 ani, americanul Jordan Brown riscă închisoare pe viaţă

Jordan Brown are numai 13 ani. Însă justiţia americană este pregătită să scrie cu numele său istorie. Pentru că adolescentul este la un pas de a fi judecat ca un adult după ce, în urmă cu doi ani, a împuşcat-o pe iubita însărcinată a tatălui său.

Incidentul pentru care Jordan Brown este acuzat a avut loc în februarie 2009, în Pittsburgh, în casa în care locuia cu tatăl său şi cu iubita acestuia, Kenzie Houk, în vârstă de 26 de ani, însărcinată în luna a noua. 

Jordan Brown este acuzat de dublă omucidere, pentru că şi bebeluşul, care urma să fie botezat Christopher, a murit, relatează ediţia de astăzi a publicaţiei electronice guardian.co.uk.

Băiatul, care atunci avea doar 11 ani, se pare că a împuşcat-o în ceafă pe tânără, în timp ce aceasta dormea. După aceea, băiatul s-a dus la şcoală şi nu a dat nimic de bănuit colegilor şi profesorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii susţin că această crimă a fost premeditată. Băiatul a folosit propria armă de vănătoare, special creată pentru copii. În momentul în care a fost prezentat pentru prima oară la tribunal, el a purtat cătuşe la mâini şi la picioare.

Acum, avocaţii lui Jordan Brown încearcă să convingă judecătorii să-l judece pe băiat ca minor, nu ca adult, în ciuda gravităţii faptei sale. În SUA, principiul "viaţa înseamnă viaţă", permite legislaţiei să trimită la închisoare pe viaţă minori. Mai multe decât atât, până în 2005, în SUA exista şi pedeapsa cu moartea pentru copii.

Dacă avocaţii băiatului nu vor reuşit să fie convingători, atunci Jordan Brown ar putea ajunge cea mai tânără persoană condamnată la închisoare pe viaţă în SUA, fără posibilitatea de eliberare condiţionată.

Între timp, mai multe grupuri care luptă pentru drepturile copiilor contestă modul în care adolescentul este tratat. "Este şocant că o persoană atât de tânără poate fi condamnată la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de eliberare condiţionată, mai ales într-o ţară care se etichetează drept o forţă care luptă pentru drepturile omului", a precizat Susan Lee, din cadrul organizaţiei Amnesty International.

Imagini din februarie 2010: <iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" src="http://www.youtube.com/embed/EwZepOHV5lc" width="610" frameborder="0" height="390"></iframe>