La un pas de dezastru! Coliziune evitată în ultima clipă între două obiecte din spațiu

Două deșeuri spațiale, un satelit sovietic scos din funcțiune și un fragment de la o veche rachetă chinezească au fost aproape de a se ciocni în spațiu după ce au trecut la o distanță de doar 25 de metri unul de celălalt.

Coliziunea a fost, din fericire, evitată, scrie BBC, care citează LeoLabs, un start-up din Silicon Valley, care oferă servicii de cartografiere orbitală.

Vineri dimineață nu existau semne de resturi peste Antarctica.

Experții atenționau, joi, că există un „risc foarte mare” de coliziune între cele două deșeuri spațiale. Este vorba despre fostul satelit sovietic de navigație „Parus”, lansat în 1989 și o treaptă a rachetei chinezești ChangZheng-4c, lansată în 2009.

Viteza mare cu care orbitează face ca astfel de „gunoaie spațiale” să fie extrem de periculoase pentru sateliții activi, navele sau astronauții aflați pe orbită. O coliziune între cele două deșeuri ar produce fragmente suplimentare, care ar continua să se deplaseze, cu aceeași viteză de-a lungul orbitei terestre.

Ce efecte devastatoare ar putea produce o ciocnire între „gunoaiele spațiale”

Numărul tot mai mare de sateliți și cantitatea de „gunoi spațial” de pe orbitele joase terestre încep să creeze tot mai multe probleme zborurilor spațiale. Decizia lui Elon Musk de a lansa mii de sateliți în următorii ani „aglomerează” și mai mult orbita Pământului, iar pentru companiile concurente devine tot mai greu să găsească noi „culoare” pentru rachetele care lansează sateliți. Oamenii de știință avertizează că momentul în care vom avea o coliziune în spațiu este doar „o chestiune de timp”, potrivit unui articol publicat de CNN și preluat de digi24.ro.

Practic, spațiul din jurul Pământului a devenit cea mai mare groapă de gunoi a omenirii, iar anul trecut Agenția Spațială Europeană anunța că va trimite un robot specializat în „curățarea” gunoiului extraterestru.

Cele mai recente date arată că pe orbita joasă a Pământului - spaţiul din jurul planetei noastre care se întinde până la altitudinea de 2.000 de kilometri - se află peste 3.000 de sateliţi inoperabili şi zeci de milioane de bucăţi ori fragmente din alte echipamente spaţiale lansate de-a lungul timpului. Fiecare astfel de fragment orbitează planeta cu viteze de ordinul zecilor de mii de kilometri pe oră.

Orice impact cu un astfel de obiect, la astfel de viteze, ar fi devastator pentru un satelit ori rachetă.