Evenimentul Zilei > International > La un pas de conflict în Marea Neagră. Rusia dă un ultimatum Statelor Unite și NATO: „Suntem pregătiți pentru orice amenințări”
La un pas de conflict în Marea Neagră. Rusia dă un ultimatum Statelor Unite și NATO: „Suntem pregătiți pentru orice amenințări”

La un pas de conflict în Marea Neagră. Rusia dă un ultimatum Statelor Unite și NATO: „Suntem pregătiți pentru orice amenințări”

Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Moscova, a făcut o serie de declarații tranșante cu privire la modul în care acționează SUA pe plan militar. Oficialul rus susține că țările NATO din zona pontică sunt încurajate să adopte o poziție conflictuală la adresa Rusiei.

În cadrul summit-ului G20, ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a oferit un interviu în care a vorbit despre modul în care acționează Statele Unite pe plan militar. Conform declarațiilor oferite de oficial jurnaliștilor, se pare că SUA încurajează statele NATO din zona pontică să adopte o atitudine conflictuală la adresa Rusiei. Ba mai mult, acesta susține că pe masa discuțiile de la Washington sunt puse crearea unor noi baze navale la Marea Neagră, în România sau Bulgaria.

„Nu cred că asta este în interesul relațiilor de bună vecinătate în regiunea Mării Negre.

Statele Unite au anunțat în câteva rânduri, în mod explicit, că este necesar ca navele sale de război să pătrundă în aceste ape pentru a descuraja Rusia și pentru a preveni generarea de presupuse amenințare din partea Rusiei la adresa aliaților americani din Marea Neagră”, a conchis șeful diplomației ruse, în cadrul unui discuții cu jurnaliștii în marja summit-ului G20, potrivit agenției de știri Tass.

În declarațiile sale, Serghei Lavrov susține faptul că acțiunile militare făcute de SUA „nu ajută la asigurarea stabilității” în regiunea pontică. Se pare că Rusia se simte amenințată de către Statele Unite, așa că ministrul de Externe a ținut să precizeze faptul că pe plan militar stau extrem de bine și sunt capabili să facă față oricărei amenințări venite din zona Mării Negre.

„Suntem pregătiți pentru orice amenințări. Nu avem probleme în a asigura în mod stabil securitatea teritoriului Rusiei și securitatea în Marea Neagră. Dar suntem întotdeauna în favoarea promovării proiectelor de cooperare, nu a proiectelor care se bazează pe confruntare”, susține ministrul Lavrov.

În timp ce Rusia se simte amenințată de către SUA, același sentiment îl au și țările pontice aliate sau partenere NATO. Faptul că Moscova a poziționat, în regiunea Crimeea, sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), care permit forțelor armate ruse să supravegheze întreg bazinul pontic, este văzut ca o amenințate de țările cu frontieră la Marea Neagră.