Evenimentul Zilei > International > Alertă. Ploaie de rachete în Zona Verde ultrasecurizată. Atacul nu a fost deocamdată revendicat
Alertă. Ploaie de rachete în Zona Verde ultrasecurizată. Atacul nu a fost deocamdată revendicat

Alertă. Ploaie de rachete în Zona Verde ultrasecurizată. Atacul nu a fost deocamdată revendicat

„Trei rachete Katyusha au căzut în cartierul Mansur din Bagdad”, a declarat pentru AFP o sursă din domeniul Securității, imediat după ce rezultatele preliminare ale alegerilor legislative din Irak au indicat pierderi pentru Alianța Conquest, brațul politic al rețelei de miliții pro-iraniene Hashed al-Shaabi.

Trei rachete au fost lansate, duminică, 31 octombrie, asupra unui cartier din Bagdad, capitala Irakului, în apropiere de Zona Verde de înaltă securitate, unde se află ambasada SUA. Nu au fost raportate victime, a declarat un oficial irakian din domeniul securității sub protecția anonimatului.

Trei rachete au fost lansate asupra capitalei Irakului

„Trei rachete Katyusha au căzut în cartierul Mansur din Bagdad”, a sursa pentru AFP.

Rachetele au lovit în apropierea unui spital al Semilunii Roșii, a unei bănci și a departamentului de gestionare a apei din district, a adăugat sursa, potrivit Reuters.

Atacul, deocamdată nerevendicat, primul care vizează Zona Verde după atacul a două rachete pe 29 iulie, are loc în contextul în care autoritățile efectuează renumărarea voturilor exprimate în alegerile legislative din 10 octombrie.

Alianța Conquest a pierdut voturile, sute de persoane protestează

Rezultatele preliminare arată că Alianța Conquest, brațul politic al rețelei de miliții pro-iraniene Hashed al-Shaabi, a pierdut teren. Liderii Hashed au contestat vehement rezultatele, iar câteva sute de susținători ai acestora au organizat luna aceasta un sit-in pe un bulevard care duce spre Zona Verde în semn de protest.

Puternica rețea se opune cu înverșunare prezenței americane în Irak. Liderii săi au lăudat în repetate rânduri atacurile cu rachete și drone din ultimele luni care au vizat bazele militare irakiene ce adăpostesc trupe americane, fără a revendica responsabilitatea.

Aproximativ 2.500 de soldați americani sunt încă dislocați în Irak. Începând cu anul 2022, aceștia vor lua roluri de „consilieri” ai forțelor de securitate irakiene.

Ultimul atac asupra Bagdadului a avut loc în iulie

În luna iulie, cel puțin două rachete au atacat Zona Verde fortificată din Bagdad, fără să provoace victime. Un oficial de rang înalt din cadrul securității irakiene a declarat atunci că rachetele au fost lansate dintr-un cartier majoritar șiit din estul Bagdadului și că primele investigații indică faptul că acestea vizau ambasada SUA, fără a reuși să ajungă la destinație.

O rachetă a aterizat într-o parcare din interiorul Zonei Verzi, iar o a doua a lovit o zonă goală din apropiere, au precizat sursele.

Atacul de atunci a survenit la două zile după ce președintele american Joe Biden și premierul irakian Mustafa al-Kadhimi au parafat un acord prin care s-a încheiat oficial misiunea de luptă a SUA în Irak până la sfârșitul anului 2021.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: