La un liceu din Bălți, copiii cu nevoi speciale vor avea o zonă inovatoare
- Nicolae Comănescu
- 23 ianuarie 2024, 13:11
În cadrul unui amplu proiect, care are ca scop sprijinul copiilor cu nevoi speciale, la un liceu important din Bălți va fi amenajată o zonă inovatoare.
În orașul Bălți, copiii cu nevoi speciale de la Liceului Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu vor avea acces la asistență cu aplicarea terapiilor senzoriale. Asta, datorită unei camere de stimulare senzorială, amenajată de organizația Copil Comunitate Familie Moldova, în cadrul proiectului „Participam acum”.
Camera respectivă este dotată cu echipamente moderne și tehnologii avansate, create pentru a oferi o experiență senzorială captivantă și relaxantă.
Psihologul Sorin Popescu a vorbit despre acest proiect. „Este împărțită în 3 zone, zona de depozitare unde se păstrează toate materialele și jocurile educative, zona de relaxare și stimulare senzorială, unde copilul se relaxează, este tubul cu apă, este ecranul led, este luminița led. Avem zona de dezvoltare psiho-cognitivă unde se lucrează cu copii la masă, în special cu copiii cu dificultăți de învățare, sunt utilizate și diferite jocuri educative.”
Zonă inovatoare amenajată la un liceu din Bălți
Lorina Ghițu, manager de program la CCF Moldova, a afirmat că proiectul respectiv va fi unul extins, introdus și în alte unități de învățământ.
„Vom renova și echipa 18 săli senzoriale din 18 școli care sunt în 6 raioane, aceste școli au fost selectate în baza unui concurs național cu indicatori foarte clari, care școală a fost selectată, mai mult decât atât, interesul pentru aceste școli și pentru aceste săli senzoriale au fost foarte mare, fiindcă 140 de școli din 28 de raioane au aplicat. Sperăm să avem și o grădină senzorială, care ar fi în Republica Moldova, fiindcă este vorba despre asistența și suportul oferit copiilor cu tulburări senzoriale.”
Inițiativa face parte din eforturile de a oferi un mediu educațional care să susțină nu doar dezvoltarea academică, ci și cea emoțională și socială a elevilor.
„Diferite categorii speciale de copii și cu dificultăți de învățare, dificultăți severe de învățare și cu TSA și cu reținere în învățare, și retard. Timpul petrecut în această cameră este un timp foarte prețios pentru copiii noștri, deoarece aici își vor concentra atenția și memoria, și vor învăța diferite experiențe senzoriale”, a precizat Olga Săftuță, cadru didactic de sprijin, conform tvn.md.