La UE s-a stabilit soarta a 1.800 de miliarde de euro. Cât va primi România și care sunt condițiile

La UE s-a stabilit soarta a 1.800 de miliarde de euro. Cât va primi România și care sunt condițiile

Țara noastră ar putea primi ajutoare în valoare de 80 de miliarde de euro, bani ce vor trebui investiți.

S-au încheiat, astăzi, discuțiile dintre negociatorii de la Parlamentul European și cei de la Consiliul Uniunii Europene pe tema banilor ce vor fi pompați în economiile statelor membre pentru a evita o criză de proporții provocată de efectele pandemiei de coronavirus. Rasmus Andresen, unul dintre negociatorii Parlamentului European a anunțat, în această după-amiază, pe contul de Twitter că discuțiile s-au finalizat.

La mijloc este vorba despre o sumă de 1.800 de miliarde de euro (1,8 trilioane), iar România ar putea să primească o felie de aproximativ 80 de miliarde de euro.

Pachetul financiar este format din bugetul multianual al Uniunii Europene - este vorba despre intervalul 2021-2027, cu o perioadă de grație de maximum trei ani - și fondul de relansare economică NextGeneration EU - bani ce pot fi investiți în proiecte timp de patru ani. Acum, acest pachetul financiar mai trebuie votat de plenul Parlamentului European, de Consiliul Uniunii Europene, dar și de către parlamentele naționale pentru a intra în vigoare.

S-au mai schimbat datele problemei

Fiecare țară care este parte a UE trebuie să conceapă și prezinte un plan detaliat de proiecte care să respecte marile politici europene, printre care se numără protecția mediului (GreenDeal) și digitalizarea accelerată. Asta pentru a putea beneficia de fonduri.

Acordul dintre Parlamentul European și Consiliul UE prevede câteva noutăți față de discuția inițială ce a avut loc în luna iulie în Consiliul European și la care au luat parte șefii de stat și prim-miniștrii.

Conform unui comunicat redactat de Renew Europe, a fost agreat un calendar pentru pentru introducerea de noi resurse proprii, inclusiv o taxă pentru deșeurile din materiale plastice care va intra în vigoare din 2021, o taxă digitală, un mecanism de ajustare a frontierelor de carbon, veniturile de pe piața internă a carbonului până în 2023. S-a mai adus în discuție și o taxă pe tranzacțiile financiare (FTT) care urmează să fie introdusă până cel târziu în anul 2026.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News