Forfota iscată în pavilionul C de la Romexpo aducea a curtea școlii, cu bisericuțe și grupuri, cu selfie-uri și poze de început de an. Singurii care păreau impasibili și oarecum plictisiți erau jurnaliștii.

Îndulcirea presei

Spre deosebire de delegați și invitați, reprezentanții presei au fost ghinioniștii nevoiți să ajungă mai devreme. Mult mai devreme, cu aproape două ore înainte de începerea evenimentului. Excepție fac organizatorii. Și, bineînțeles, structurile care asigurau paza și protecția, pentru că zona era plină de jandarmi și angajați SPP.

Au avut însă și jurnaliștii partea lor de avantaj, în fața invitaților. Pentru că aceștia din urmă au primit doar apă și cafea. În schimb, presa a fost îndulcită cu diverse sortimente de patiserie. Poate și acesta este unul din motivele pentru care jurnaliștii au preferat să rămână în spațiul alocat, pe care îl mai părăseau doar pentru țigări și cafele.

Ca în Imperiul Austro-Ungar

În acest timp, în spațiul alăturat, se strângeau participanți și invitați din zona celor Trei Mări. Dacă nu s-ar fi auzit și limba engleză, puteai să juri că ești undeva într-un univers paralel, în care Imperiul Austro-Ungar nu s-ar fi dizolvat. Poloneza, croata, germana și română se auzeau din toate colțurile. Ce-i drept, maghiară mai puțin, iar poloneza aproape că egala româna. Printre cei prezenţi în acel furnicar a putut fi observat şi Chiril Gaburici, ministrul Economiei din Republica Moldova, consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu. O prezenţă mult mai discretă a avut şi vice-premierul Ana Birchall, care a sosit mai târziu, cu puţin timp înainte de primirea oficială.

De altfel, doamna Angelica Jarostawska, coordonator al Programului Polonia 3.0 și o prezență feminină extrem de agreabilă, care făcea deliciul domnilor din diferite țări, s-a remarcat timp de o oră și jumătate, într-un maraton de discuții și ședințe foto, reușind să fie extrem de convingătoare în susținerea programului pe care venise să-l prezinte. Atât de convingătoare, încât l-a acaparat și pe domnul Daniel Fried, cel mai longeviv diplomat al SUA și expert în problemele Europei Centrale și de Est, precum și în cele ale Rusiei.

„La 16.30, să se se ridice folia de pe covor!”

În toată această agitaţie, organizatorii şi reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale deveniseră titirezi. Cameramanii şi fotoreporterii nu se aşezau acolo unde le era locul, iar, dacă se aşezau, aveau diverse nemulţumiri, pentru că fiecare ar fi dorit o poziţie cât mai bună. Încercările celor de la Cotroceni de a mulţumi toată lumea păreau imposibile. Colac peste pupăză, printre cameramani, se mai „infiltraseră” şi jurnalişti din presa scrisă, deşi li se spusese foarte clar că locul este destinat doar celor care „iau imagini”.

Forfota s-a accentuat în jurul orei 16.00, mai ales că numărul invitaţilor crescuse simţitor, trecând de trei sute, aşa că senzaţia de „du-te-vino”. În tot acest vacarm, s-a putut auzi glasul doamnei Delia Dinu, „şefa Protocolului”, în timp ce discuta cu un grup de persoane: „La 16.30, să se ridice folia de pe covor (n.a. covorul roşu)!”. A fost semnalul că urmează sosirea oficialilor.