Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. Despre comportamentul pasiv-agresiv. Oamenii veșnic nemulțumiți!

Conf. dr Anamaria Ciubara, medic primar psihiatru
Autor: | | 0 Comentarii | 2412 Vizualizari

Comportamentul pasiv-agresiv este expresia indirectă a ostilității cum ar fi încăpățânarea, comportamentul deranjant sau neîndeplinirea deliberată a sarcinilor solicitate pentru care unul (adesea în mod explicit) este responsabil.

Există două tipuri de atitudini pasiv–agresive: una conștientă și cealaltă inconștientă. Indiferent de contextul relațional în care se produce confruntarea, comportamentul pasiv-agresiv apare atunci când persoana are o reacție interioară agresivă pe care: fie nu și-o permite la nivel conștient (adică nu-și conștientizează agresivitatea) – comportament pasiv-agresiv inconștient, fie nu și-o permite la nivel manifest, comportamental (conștientizează ceea ce simte, dar nu-și dă voie a pune în act) – comportament pasiv-agresiv conștient.

De multe ori, deși persoana conștientizează faptul că modul de relaționare nu îi aduce beneficii, perseverează în aceastî eroare, cosmetizând agresivitatea cu o atitudine binevoitoare. Personalitatea pasiv - agresivă este, de asemenea, însoțită de ambivalență. Spre exemplu, persoana dorește să își exprime sentimentele, dar îi este teamă de reacția celuilalt sau de faptul că va gândi despre el negativ, sau că va fi judecat și, astfel, își reprimă emoțiile și gândurile, afișând o mască binevoitoare, clocotind însă, în interior, de nemulțumire și frustrare.

O tulburare pasiv-agresivă poate rezulta dintr-un stimul specific copiilor (de exemplu, părinții dependenți de alcool / droguri, agresiuni, abuzuri). Familiile în care expresia sinceră a sentimentelor este interzisă tind să-i învețe pe copii să reprime și să nege sentimentele lor și să utilizeze alte canale pentru a-și exprima frustrarea. De exemplu, dacă pedepsele fizice și psihologice ar trebui să fie aplicate copiilor care exprimă furia, ei ar fi înclinați să fie pasivi- agresivi. Copiii care ocolesc ostilitatea pot avea dificultăți în a-și asuma, nu dezvoltă strategii de coping mai bune sau abilități de auto-exprimare. Ei pot deveni adulți care, sub un „charm seducător", poartă „intenția răzbunătoare", așa cum afirmă psihologul american Timothy F. Murphy și terapeutul Loriann Oberlin. Alternativ, indivizii pot avea dificultăți în a fi direct agresivi sau asertivi cu alții. Martin Kantor sugerează trei domenii care contribuie la furia pasiv-agresivă a indivizilor: conflicte privind dependența, controlul și concurența și că o persoană poate fi numită pasiv-agresivă dacă se comportă specific în majoritatea ocaziilor.

Trăsăturile acestui comportament, considerat patologic, sunt:

  • Rezistenţa pasivă în faţa îndeplinirii sarcinilor sociale şi ocupaţionale obişnuite de rutină, sau motivate material, la locul de muncă.
  • Se plânge că este rău înţeles şi neapreciat de alţii, de şefi etc.
  • Este supărat, îmbufnat şi certăreţ sau ostil cu toată lumea.
  • Fără justificare sau logică, nerezonabil, critică şi observă ( este „pe fază”) cu atenţie mare, autoritatea (conducerea, patronii etc.).
  • Este dornic să-şi exprime invidia şi nemulţumirea la adresa celor aparent mai norocoşi (chiar şi atunci când aceştia își merită locul prin muncă şi valoare evidentă).
  • Afirmă, exagerat de des, acuze de ghinion personal sau circumstanţe nefavorabile lui, în orice moment, dar mai ales în momentul asumării răspunderii unor rezultate mai mereu slabe în diverse domenii de viaţă (profesional sau personal) – oricum „este de vină altcineva sau lipsa de noroc”.
  • Părerile personale, concepţiile persoanei alternează între sfidarea ostilă (de cele mai multe ori) şi remuşcări (uneori nerecunoscute altora).
  • Se face clar diferenţa între cei care nu pot performa adecvat (nivel intelectual etc.) din motive obiective şi personalitatea pasiv-agresivă care rezistă cererilor de îndeplinire a responsabilităţilor.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate