La Repubblica. Epidemia va mai dura un an. Previziuni despre numărul victimelor

La Repubblica. Epidemia va mai dura un an. Previziuni despre numărul victimelor

Acestea sunt concluziile unui studiu efectuat de mai multe universităţi italiene şi publicat de revista Nature Medicine.

Cum proiectaţi aceste scenarii?

„Am combinat diferite specialităţi: medicină, matematică și inginerie. Eu mă ocup mai ales de sistemele de control. Specialitatea mea este să iau date și să le formez în cadrul modelelor. Având în vedere însă că e vorba de un virus nou, medicii de la San Matteo ne-au ajutat să-i depistăm caracteristicile. Pornind de la numărul de contagieri din prima lună, am creat un model care este capabil să reproducă datele și chiar să anticipeze tendința epidemiei în viitor. Prin schimbarea unor parametri, cum ar fi rigiditatea distanțării sociale, reuşim să vedem cum vor reacționa curbele”.

Cu toate acestea, ne-am spus deseori că numărul cazurilor de pozitivitate detectate cu ajutorul testelor nu corespunde celui real.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am luat în calcul și asimptomaticii care nu sunt testaţi. Nimeni nu cunoaşte cu exactitate care este numărul lor, însă ne-am bazat pe recensământul întregii populații făcute la Vo '. Calculăm că cei nediagnosticați sunt în procent de 30 și 40% din totalul de contagiaţi. Se pare că vârful, în rândul pacienților diagnosticați, ar fi fost atins în Italia între 15 și 20 aprilie, când s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri pozitive, inclusiv cele nediagnosticate. Estimăm că, în cel mai rău caz, curba va continua să crească și ceea ce numim astăzi vârf, va fi în curând depășit de o nouă creștere a numărului persoanelor contagiate”.

În studiul vostru se vorbește despre „monitorizarea agresivă”. Care sunt exact măsurile de control ale epidemiei care ar evita cel mai grav scenariu?

„Toate măsurile care ne permit să identificăm din timp persoanele pozitive pentru a rupe lanțurile de infecție, precum și respectarea strictă a regulilor de igienă și de distanțare dintre oameni. Nu facem distincție între aplicații sau alte metode. Însă avem încredere în faptul că principalul instrument va rămâne testul tampon, care urmează să fie făcut cât mai curând posibil tuturor suspecților infectați și contactelor lor”.

Care este mesajul transmis de studiul vostru?

„Din studiul nostru reiese că doar monitorizarea agresivă ne va permite să relaxăm măsurile restrictive fără consecințe grave”.