La Repubblica: Cum vrea Comisia Europeană să oprească valul de concedieri?

La Repubblica: Cum vrea Comisia Europeană să oprească valul de concedieri?

Peste un milion de oameni și-au pierdut locurile de muncă în ultimele două săptămâni, potrivit datelor alarmante făcute publice de Confederația Europeană a Sindicatelor (CES). Nu sunt vorbe goale, estimarea provine din rapoartele trimise de sindicatele din toată Europa și include doar muncitorii cu contracte pe timp determinat care au solicitat ajutorul de șomaj. Dacă îi luăm, însă, în considerare și lucrătorii fără contracte și pe liberi profesioniști, numărul s-ar putea dubla. Ce planuri concepe Uniunea Europeană pentru a combate acest flagel, aflăm din ziarul Italian La Repubblica:

“Comisia Europeană lucrează la un plan de 80-100 de miliarde de euro pentru a ajuta statele membre să își păstreze locurile de muncă în timpul crizei de coronavirus printr-un regim european de "reasigurare" împotriva șomajului, reiese din mai multe surse UE.

Obiectivul ar fi crearea unui sistem la nivel european care să permită finanțarea unor instrumente precum Kurzarbeit (Germania) sau Fondul italian de disponibilizări, prin intermediul unui sprijin public acordat muncitorilor, astfel încât să se evite cât mai mult posibil concedierile din partea companiilor. Prin urmare, Comisia ar putea solicita activarea articolului 122 alineatul (2) din Tratat, potrivit căruia un stat membru poate primi asistență financiară din partea UE, dacă "se află în dificultate sau este amenințat serios de dificultăți grave din cauza dezastrelor naturale sau a circumstanțelor excepționale scăpate de sub control".

Articolul 122 alineatul (2) din Tratat ar permite utilizarea resurselor bugetului UE - inclusiv posibilitatea emiterii de către Comisia UE a unor obligațiuni - fără a recurge la alte instituții sau instrumente financiare, precum MES sau obligațiunile Corona. UE ar oferi împrumuturi fiecărei țări în parte pentru a le ajuta să finanțeze pe termen scurt instrumente precum Kurzarbeit în Germania sau Fondul de disponibilizări din Italia. În țările în care aceste instrumente nu sunt prezente în legislație, resursele ar putea ajunge să finanțeze ajutoarele de șomaj.

Ne puteți urmări și pe Google News