Mulţi dintre turiştii care fug de monotonia din unele staţiuni din sudul litoralului, dar şi de agitaţia din Mamaia, ajung să îşi petreacă vacanţa în Eforie Nord, celebră pentru apa adâncă şi falezele ei abrupte.
Dacă nu ar fi paharele sau sticlele ce zac azvârlite pe nisip, plaja ar arăta într-adevăr bine: este foarte lată, numai bună pentru o partidă de fotbal, iar în unele locuri a fost amenajată cu umbreluţe din lemn. Pe plajă se găsesc inclusiv toalete şi duşuri cu apă caldă, lucru mai rar întâlnit pe litoralul nostru. Nu sunt însă gratuite: folosirea toaletei costă 1 leu, iar a duşului trei lei.
Din păcate, aşa cum se întâmplă şi în staţiunea Venus, şi aici digurile din mare sunt fisurate de la un cap la altul, pline de găuri umplute cu apă, cărora pescarii din zonă le-au găsit o întrebuinţare neobişnuită: îşi pun în ele peştii prinşi.
Staţiunea plină de străzi şi de alei străjuite de copaci umbroşi lasă impresia, la prima vedere, că este destul de curată. De fapt, gunoiul stă pitit prin spatele hotelurilor, pe sub scările ce duc spre plajă sau dosit dincolo de gardul viu de la stradă. În plus, deşi este mijlocul sezonului, se lucrează în continuare la tot felul de construcţii, iar de multe ori molozul este lăsat la colţul drumului.
Resturile sunt abandonate de unii turişti la malul mării
Unul dintre digurile din Eforie Nord
Treptele ce duc pe faleză poartă urmele unor apucături dezamăgitoare
La plajă în Eforie Nord: "Mă deranjează ăştia cu porumbul printre noi"
Familia Tănase vine de vreo trei ani în Eforie Nord, în principal deoarece aici au găsit o pensiune foarte bună, unde plătesc 90 de lei pe cameră. "Întâmplător am venit şi ne-a plăcut. Suntem şi mai comozi", spune domnul Tănase, de 56 de ani, şi precizează că nu are încredere să încerce o altă unitate de cazare.
"Plaja e liniştită, dar nu îmbunătăţită. În general am văzut în staţiune mizerie multă, în spatele hotelurilor. Mă deranjează ăştia cu porumbul printre noi, cu reclama la spectacole", mai spune el. Şi-ar dori mai multă discreţie din partea celor care urlă "porumb" printre cearşafuri sau a celor care anunţă spectacolele de la teatrul de vară la portavoce.
S-a dus şi el de câteva ori la astfel de spectacole, dar nu a fost prea impresionat, aşa că a renunţat: "Am fost şi la spectacole. Toţi sar pe artişti acolo, să facă poze. La un moment dat nu mai înţelegi nimic. Bagă acolo pe afiş toată spuma şi când te duci vin 75%. Una e afişul, alta e spectacolul". "Pentru şapte zile nu îţi trebuie milioane şi milioane"
Liliana din Botoşani, de 43 de ani, spune că alege această staţiune deoarece e mai liniştită şi mai ieftină decât Mamaia: "Mâncarea este bună şi o găseşti la preţuri convenabile dacă o cauţi. Pentru şapte zile nu îţi trebuie milioane şi milioane".
Nici ea nu a ales să stea la hotel, ci într-o vilă unde plăteşte 45 de Ron pe noapte: "Oamenii sunt liniştiţi, nu sunt gălăgioşi. Mi-am împrospătat şi amintirile şi mai uităm de problemele de zi cu zi. Serviciile sunt accpetabile. Aici la vilă chiar sunt nişte oameni foarte drăguţi, foarte primitori. Ne aşteptam la mai rău".
La plajă vine cu cearşaful: nu foloseşte un şezlong deoarece preţul de 10 Ron pe zi i se pare destul de mare: "Noi avem cearşaf. Numai să nu se pună impozit şi pe intrarea pe plajă. Atât ne-ar mai trebui, că n-ar mai veni nimeni. Ne aşteptăm la orice".
Eforie Nord are multe hoteluri noi sau renovate şi o mulţime de terase frumoase, pline de flori. Are însă şi vile de la sfârşitul secolului trecut lăsate să se ruineze şi trotuare neasfaltate de ani de zile. Vila Sănătatea din Eforie Nord
Datorită terenurilor de tenis şi de minigolf oferta de divertisment este mai variată decât în sudul litoralului. Există şi un teatru de vară în aer liber unde se organizează spectacole şi concerte, deşi clădirea are o înfăţişare ce lasă de dorit, iar lângă ea atârnă pe o sârmă rufe puse la uscat. La această ofertă "clasică" se adaugă tot felul de găselniţe menite să le ia ochii turiştilor, cum ar fi fololiile amplasate la stradă şi care le fac masaj turiştilor care inserează câţiva lei în aparate.
În centru, Eforie Nord e foarte animată, plină de magazine şi de tarabe, iar mult elogiata linişte se pierde în claxoanelor maşinilor şi în strigătele comercianţilor care vând de toate, de la gablonzuri la pepeni în mijlocul trotuarelor.
"Primordial e tratamentul, apoi odihna şi plaja"
De-a lungul timpului, Maria din Bucureşti a rămas fidelă staţiunii Eforie Nord. De zece ani de zile vine numai aici: "Primordial e tratamentul, apoi odihna şi plaja", enumeră ea pe scurt avantajele staţiunii. De pe altă parte, nu îi place că "zona Eforie e plină de ţânţari".
Profesoara de 58 de ani spune că, în timp, şi-a creat un adevărat ritual zilnic, pe care îl respectă foarte strict: se trezeşte la 6:30 dimineaţa, face gimnastică până la 7:30, ia masa, iar apoi se duce la plajă, de la 9 la 10, atunci când soarele nu e puternic, dar sunt aerosoli. Apoi, de la 10 la 13 se duce la tratament, iar pe la 15 ia prânzul. Seara nu mănâncă şi se plimbă prin staţiune.
E foarte mulţumită că are totul aproape: baza de tratament e la numai câţiva metri de hotel: "E foarte convenabil, la îndemâna omului. Nu vin aici după un an de muncă să alerg după mâncare. Cred că e printre puţinele locuri în care omul le găseşte pe toate, nu mai aleargă de colo-colo".
Stă la un hotel de trei stele unde plăteşte 130 de Ron pe camera single: "Lenjeria este foarte curată, o schimbă de două ori pe săptămână, camera are aer condiţionat, frigider", spune ea.
Micul dejun sub formă de bufet suedez este inclus în preţ, iar pentru un prânz cu trei feluri de mâncare, tot la restaurantul hotelului, plăteşte 20 de Ron. "E muzică înceată, la volum mic, să nu streseze urechea. Sala de mese e în aer liber, îşi alegi masa unde vrei. Sunt mese cu chioşc, stai acolo la o cafea, răsfoieşti un ziar. E multă linişte. Şi d-asta şi vin aici, pentru că am nevoie de linişte".
Mulţi turişti spun că Eforie Nord este staţiunea ideală pentru odihnă
Tot mai puţini turişti străini la tratament în Eforie Nord
În schimb, este foarte dezamăgită că hotelul la care se duce să facă tratament este lăsat în paragină. Deoarece are trimitere de la medicul de familie face trei proceduri gratuite pe zi. "Personalul e foarte dezamăgit pentru că, acum câţiva ani, baza de tratament era arhiplină, erau foarte mulţi străini: francezi, italieni. Acum nu ştiu dacă am văzut cinci-şase străini. În prima zi, pe data de 8 iulie, erau 15 persoane la tratament. În anii trecuţi erau sute".
Deşi în Eforie Nord vin mai ales familii sau cupluri ajunse la vârsta a treia, sunt şi tineri care aleg această staţiune pentru linişte: "D-asta n-am ales Mamaia, ca în alţi ani. Cred că şi preţurile contează. Asta nu înseamnă că nu e frumoasă Mamaia. Dar poate că ne-a trecut timpul. Ne plimbăm, ne relaxăm, nu ne trebuie discoteci", spune Dan din Timişoara, de 28 de ani, care a venit în Eforie alături de prietena sa.
În schimb, Claudiu şi Simona din Bucureşti au renunţat la Mamaia, despre care spun că "s-a dezvoltat urât", şi iau în calcul varianta ca de acum înainte să îşi petreacă vacanţele la mare în Eforie Nord.
"E mai liber, nu e aşa aglomerat, parcă şi lumea e mai altfel, mai calmă. Acolo e prea agitată. Venim la linişte", spune Simona, de 25 de ani. "Nu sunt cluburi peste cluburi. E ok pentru cine nu e ahtiat de distracţie", crede şi Claudiu.
Iar aici scapă şi de fiţe, spun ei: "Sunt şi în Bucureşti (fiţe-n.r.), dar aici vii să te relaxezi, nu să te enervezi".
Pe când îşi căutau cazare, au găsit o cameră la un hotel de patru stele din staţiune la 300 de Ron pe noapte, iar la un hotel de o stea o cameră dublă era 80 de Ron. Până la urmă au tinerii au renunţat la hoteluri şi au venit la o vilă unde plătesc 100 de lei pentru cameră. În timp ce primul preţ era prea mare, al doilea era acceptabil dar s-au gândit că la o stea hotelul "e praf", spun cei doi.
Eforie Sud, vecina mai săracă
Plaja din Eforie Sud arată vizibil mai rău decât cea din Eforie Nord: e plină de alge şi de scoici, lucru care îi nemulţumeşte pe turişti.
"Plaja e aşa şi aşa, satisfăcătoare. Ar trebui să o cureţe: sunt pietre la intrare, scoici", spune Emil Tătar, de 45 de ani, din Cluj. Iar despre staţiune spune că e "cam monotonă. Nu-i ca Neptun, Olimp".
Omul este pentru prima dată în Eforie Sud. A venit printr-un bilet de sindicat, pentru care a plătit numai 840 de Ron pentru o săptămână, cu toate mesele incluse. Şi deoarece a plătit banii cu o lună înainte a primit 10% din sumă înapoi. "Mâncarea e bună, e multă. Dar camerele sunt cam mici, e mobilier mai învechit", spune el.
Plaja din Eforie Sud