LA LIBRE BELGIQUE: UE vrea să se pregătească pentru viitoare pandemii: „Fragmentarea măsurilor face statele vulnerabile"
- Maria Dima
- 13 noiembrie 2020, 05:30
În timp ce cei douăzeci și șapte se confruntă cu Covid-19 în rânduri dispersate, Bruxelles-ul a prezentat miercuri proiectul său pentru o "Uniune a Sănătății" care să ofere UE mijloacele necesare pentru a face față viitoarelor crize sanitare, în special prin crearea unei noi autorităţi cu puteri extinse.
Sănătatea este o competență a statelor membre, dar UE intenționează să nu fie dezarmată în faţa următoarei pandemii: Comisia Europeană propune un arsenal care ar trebui să asigure o mai bună coordonare și mijloace comune de acțiune.
Închiderea frontierelor, criterii de carantină variind de la o țară la alta, statistici incomplete - ţările europene se luptă să ajungă la un acord pentru a stopa răspândirea Covid-19, oferind spectacolul unui continent divizat. "Am văzut că fragmentarea măsurilor face statele mai vulnerabile. Nu ne putem permite acest lucru", a punctat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, într-o conferință de presă.
"Trăim într-o lume în care bolile infecțioase pot apărea în orice moment, trebuie să fim pregătiți pentru următoarea pandemie", a insistat ea, înainte de a-și dezvolta propunerile - care vor face obiectul negocierilor cu statele și Parlamentul European.
UE solicită elaborarea unui plan european de pregătire pentru crizele de sănătate, care să fie lansat apoi la nivel național, cu acțiuni de audit și "teste de stres" regulate. Un "sistem integrat de monitorizare" ar fi instituit la nivel european, iar statele vor fi solicitate să intensifice schimbul de indicatori de sănătate (paturi de spital disponibile, capacități de terapie intensivă etc.).
În criza Covid, "nu am avut acces la date comparabile între state şi acest lucru a complicat coordonarea, a alimentat confuzia și neîncrederea în rândul cetățenilor", le-a spus Stella Kyriakides câtorva jurnaliști.
În centrul dispozitivului, UE dorește să creeze o nouă autoritate, echivalentă cu Autoritatea pentru cercetare și dezvoltare biomedicală avansată (Barda) din Statele Unite, care depinde de Departamentul Sănătății SUA și are mijloace colosale pentru a colabora cu laboratoarele.
O pistă menționată deja la mijlocul lunii septembrie de către președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Confruntată cu Covid-19, Europa nu avea soluții de sănătate, iar lanțurile de aprovizionare cu medicamente s-au dovedit a fi fragile, se susține în executivul european.
"În faţa urgențelor sanitare, trebuie să implementăm rapid cele mai avansate răspunsuri, medicale sau de altă natură, trebuie să cunoaștem inovațiile relevante din punct de vedere bio-medical, trebuie să avem capacitatea de a dezvolta și stoca componente esențiale", observă doamna Kyriakides.
"Această nouă autoritate va marca o revoluție pentru pregătirea noastră strategică, capacitatea noastră de a anticipa amenințările, de a avea o reacție comună", se entuziasmează ea, fără a oferi detalii.
Agenția, numită Autoritatea de Răspuns la Urgențe în Sănătate (HERA), va face obiectul unei propuneri oficiale la sfârșitul anului 2021 pentru intrarea în funcțiune preconizată în 2023. Ea se va strădui să încheie parteneriate public-private cu industria farmaceutică și organismele de cercetare.
Pe lângă aceasta, Bruxelles-ul propune consolidarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), al cărui mandat va fi "consolidat" cu fonduri și personal suplimentar.
"Acesta va dispune de un sistem sofisticat de monitorizare a bolilor emergente și a amenințărilor la adresa sănătății în timp real", va oferi recomandări și "va fi capabil să mobilizeze și să desfășoare echipe de asistență (health task forces)" în caz de focare epidemice, subliniază doamna Kyriakides.
Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) i se vor atribui sarcini și personal suplimentar pentru a monitoriza riscurile de penurie de medicamente și dispozitive medicale și pentru a facilita procedurile de testare și aprobare a potenţialelor tratamente cruciale.
În cele din urmă, UE va putea declara urgența de sănătate la scară europeană, "în coordonare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar în mod autonom", deschizând calea pentru o coordonare sporită, achiziții publice și stocuri de medicamente.
Dna Kyriakides mizează pe "un sprijin larg" din partea statelor și a deputaților europeni: "Sunt conștientă de faptul că există dezbateri privind competența (sănătatea), care sunt responsabilitatea statelor, dar propunerile noastre se încadrează complet în limitele tratatului UE" și dispozițiilor sale privind sănătatea și piața internă.
"Investim pentru viitor", spune ea, referindu-se la un buget de "mai puțin de 100 de milioane de euro pe an" pentru măsurile propuse. Multe sunt în conformitate cu obiectivele programului UE4Health deja incluse în bugetul UE 2021-2027, dar creșterea bugetului agențiilor europene va trebui negociată separat. (Rador)