La Igor Dodon, viitor Președinte la Chișinău, nu câinele dă din coadă, ci coada dă din câine | PULSUL PLANETEI

La Igor Dodon, viitor Președinte la Chișinău, nu câinele dă din coadă, ci coada dă din câine | PULSUL PLANETEI

Alegerile din Republica Moldova s-au încheiat și au consemnat un rezultat care aduce în fotoliul de președinte ales direct pe Igor Dodon, Președintele PSRM, partid pro-rus, cu program promovând și apărând direct interesele ruse la Chișinău.

 De altfel, programul electoral și afirmațiile din campania electorală arătau un personaj neprizabil în Occident și la București. Însă toată lumea spera și accepta chiar promisiuni nerealiste că a fost doar o retorică de campanie, că realitatea e diferită.

Am înregistrat primul interviu după scrutin al lui Igor Dodon, chiar la TVR. De remarcat că Igor Dodon a făcut jumătate de pas înainte. Nu mai e Igor Dodon din campanie, nu mai are susținerile cunoscute. Nu mai reorientează Republica Moldova spre Est, pentru că nu are atribuții. Igor Dodon nu mai anulează Acordul de Asociere (punct cu care și-a făcut campanie), pentru că nu poate, dar vrea modificarea lui, ca să fie în conformitate cu un parteneriat strategic cu Rusia pe care și-l dorește, deschizând piața estică. Igor Dodon, deși fost ministru al economiei, face aici multiple greșeli: nu sunt treaba lui piețele, economia și comerțul, ci a guvernului; admițând că e vorba doar de bune oficii, reorientarea strategică nu se poate face așa, iar negocierile în trei pe care le-a scornit, mai nou, nu pot avea loc decât dacă sunt de acord toți actorii. Dar ar trebui să se gândească de două ori când pleacă pe un asemenea drum. O renegociere pentru orice tip de nou acord cu UE ce include statele membre s-ar putea să nu mai poată fi finalizat. Abia a trecut acordul de liber schimb cu Canada, după veto-ul valon și negocieri prelungite, România și Bulgaria așteaptă de 6 ani să intre în Schengen, cu realizările tehnice validate, Ucraina e blocată în acordul de Asociere de referendumul olandez, iar Georgia și Ucraina nu au încă liberalizate vizele. A renegocia ceva cu UE, în orice formă, înseamnă a îngropa acordul, în perioada asta tulbure la nivel european, dar și pe termen mediu, previzibil. Așa cum orice renegociere în privința preferințelor comerciale pe piață duce la revizuirea liberei circulații a cetățenilor. Deci, Igor Dodon ar trebui să fie atent ce-și dorește. Dar poate cea mai gravă parte a abordărilor lui Dodon ține de elementele de istorie și limbă. Aici, ca președinte al Republicii Moldova, indiferent de convingerile personale, Igor Dodon trebuie să realizeze că locuitorii băștinași ai Republicii Moldova se denumesc și autoidentifică, alternativ, români sau moldoveni, că limba de stat e limba română (stabilită prin decizia Curții Constituționale, pe care ar trebui să o recitească, măcar ca motivație) și că istoria e cea a României. Așa cum trebuie să accepte că are între cetățeni și unioniști, și europeniști, și separatiști nistreni, găgăuzi sau ruși. Și e președintele tuturor, nu poate să-și scoată în afara legii propriul popor!

Așa cum Constituția pe care o respectă noul președinte ales marchează recunoașterea drepturilor și libertăților individuale, inclusiv cele de a alege și de a fi ales sau de a ocupa funcțiile publice și cu dublă cetățenie. Iar în materie de drepturi fundamentale, interviul lui Igor Dodon are lacune serioase și alunecări nepermise. Iar componenta resepectării sensibilităților istorice ale românilor îl fac neeligibil pentru o invitație în vederea unei vizite la București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât despre faptul că e președinte de stat, ar trebui să știe și să cunoască temeiurile independenței statului său. Temeiul ruperii din URSS a Republicii Moldova independente este denunțarea Pactului Ribentropp – Molotov la Chișinău și Moscova și apoi Declarația de Indedendență față de URSS, care declară explicit limba română ca limba noului stat. Independența și recunoașterea Republicii Moldova se bazează pe acest document. După care a venit și Constituția, care este izvorul voinței interne, dar nu poate fi niciodată contrară declarației de Independență care înființează statul. Altfel, dacă Declarația de Independență este nulă sau ignorată, dispare și independența.

Cât despre istorie, aici lucrurile sunt simple de tot. Revenirea la teoria moldovenismului de sorginte sovietică nu ajută deloc. Principatul Moldova e unul din cele trei state românești medievale, care au preexistat și s-au reunit în țara România. Faptul că o parte a teritoriului principatului Moldovei a fost ocupată de Rusia, în 1812, nu face din aceasta succesoare a principatului, unit liber cu Țara Româneacă și cu Transilvania, formând România. Succesiunea principatului Moldova e în România, iar o parte din bucata ocupată de Rusia a devenit stat independent în 1991. Deci câinele dă din coadă, nu coada dă din câine, domnule Dodon!