La ce să fii atent când cumperi un imobil sau construiești și semnezi contracte?

La ce să fii atent când cumperi un imobil sau construiești și semnezi contracte?

Ajutorul unui profesionist este necesar în situația în care ti-ai găsit imobilul ideal pentru tine și familia ta și ești pregătit să îl cumperi pentru a exclude eventuale riscuri.

Fie că vorbim despre o construcție nouă, pe care o construiești de la 0, despre o chirie sau achiziționarea unei locuințe, există numeroase aspecte la care trebuie să fii atent. Piața este plină de oferte, iar unele dintre acestea nu sunt întocmai conforme cu realitatea sau, după caz, cu legislația.

Ajutorul profesionist este necesar în situațiile enumerate anterior pentru a exclude eventuale riscuri. Dacă ai găsit imobilul ideal pentru tine și familia ta și vrei doar să îl cumperi, trebuie să fii atent la:

  1. Instalații și materiale folosite

Poți opta chiar pentru o evaluare specializată a locuinței pe care urmează să o cumperi. O astfel de decizie nu se ia de foarte multe ori în viață, deci merită efortul suplimentar. În plus, trebuie să te asiguri că atât timp cât vei locui acolo, vei fi în siguranță.

Ne puteți urmări și pe Google News
  1. Zona

Zona în care este situat imobilul este una potrivită vârstei și tipologiei tale? Este posibil să te confrunți cu probleme serioase dacă ești o fire petrecăreață, iar majoritatea din zonă sunt persoane vârstnice.

  1. Confort vs preț

Se practică adesea prețuri mult mai ridicate în raport cu confortul sau condițiile oferite de locuință. În susținerea valorii solicitate se pot aduce numeroase argumente, însă va trebui să fii atent ca toate cele declarate verbal să se regăsească în realitate și în contract.

Semnarea unui contract de vânzare-cumpărare

Clauzele unui contract vor atrage, în mod automat, consecințe după semnare. Astfel, tot ceea ce un contract prevedere trebuie citit și analizat cu mare atenție.

De experiența necesară în identificarea clauzelor abuzive se bucură doar o persoană cu pregătire în domeniul juridic. Astfel, din ce în ce mai multe persoane aleg să fie asistați de un avocat atunci când semnează sau, după caz, redactează contracte comerciale sau civile.

Un profesionist te va avertiza din timp de prezența unor posibile riscuri ce pot apărea în viitor și îți va aduce la cunoștință, în termeni uzuali și simpli, termenii și condițiile contractului. Un avocat Timisoara se poate ocupa, de asemenea, de promisiune de vânzare – cumpărare imobil (ante-contract).

O promisiune de vânzare-cumpărare imobil este un antecontract prin intermediul căruia se stabilesc: prețul, obiectul vânzării, alte clauze, în funcție de deciziile părților, dar și termenul. Ultimul element se referă la momentul până la care părțile se angrenează în încheierea tranzacției. Astfel, antecontractul va conține toate clauzele fără de care nu s-ar putea realiza promisiunea față de contract.

Cum te mai poate ajuta un avocat?

Un avocat este sprijinul multi-dimensional la care poți apela indiferent de natura contractului pe care urmează să îl închei. Dacă vrei să faci totul „ca la carte”, fără să ai motive de regret mai târziu, ar fi recomandat ca un avocat să îți redacteze următoarele contracte:

  1.      Contract de antrepriză – acest contract reglementează obligațiile asumate de un antreprenor privind executarea unei lucrări sau prestarea unui serviciu.
  2.      Contract de execuție lucrări – cuprinde elemente extrem de importante precum prețul, timpul estimat/fix, obiectul contractului, obligațiile părților ș.a.
  3.      Contract de asociere în participațiune – prin acest contract o persoană poate acorda uneia sau mai multor persoane o valoare de participație atât la beneficiile, cât și la pierderile operațiunilor pe care le întreprinde.