La ce pericole se expune România după ce armata Rusiei a ocupat Insula Șerpilor? Planul Moscovei, deconspirat 

La ce pericole se expune România după ce armata Rusiei a ocupat Insula Șerpilor? Planul Moscovei, deconspirat  sursa foto: Wikipedia

Multă lume se întreabă cum ne va afecta şi la ce pericole suntem expuși după ce armata lui Vladimir Putin a cucerit din prima zi Insula Şerpilor. Mai mulți experți sunt de părere că nu ar trebui să fim liniștiți deoarece pericolul real este ca Moscova să nege dreptul României la exploatarea platoului.

După ce Rusia a ocupat Insula Șerpilor, aflată la doar 40 de km de România, președintele organizației George C. Marshall în România, Doru Frunzulică, a ridicat o problemă cu care România s-ar putea confrunta cât de curând. În opinia sa, Federația Rusă ar putea să nu recunoască decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga.

Reamintim că decizia Curții reprezintă unul din cele mai mari succese diplomatice ale României. În 2009 Curtea Internațională a dat verdict favorabil României iar Insula Șerpilor nu a fost considerată punct de bază în trasarea liniei de delimitare în Marea Neagră, deci nu a fost recunoscută ca „tărâm” al Ucrainei cum ceruse Kievul la vremea respectivă. Ucraina a respectat decizia. Ca urmare a acestei decizii istorice, România a câștigat drepturile suverane de explorare și exploatare a 80% dintr-o suprafață de 12.200 de kilometri pătrați.

Jocul s-a schimbat odată cu preluarea insulei de către armata Rusiei

În opinia istoricului Dorin Dobrincu, eforturile Rusiei de a prelua controlul apelor teritoriale recunoscute internațional ca aparținând Ucrainei au declanșat mai multe incidente care au atras atenția opiniei publice internaționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există un pericol real pentru România că s-au apropiat atât de mult? – Mi-ar plăcea să cred că nu suntem direct amenințați. Dar, cu siguranță, evoluția evenimentelor din Ucraina va influența în mod foarte direct Republica Moldova, dar și țările NATO vecine Ucrainei – România, Ungaria, Slovacia și Polonia.

Pentru România cred că e o veste proastă, pentru că riscă să ne destabilizeze foarte mult intern, unde oricum nu suntem prea solizi, din păcate. O prezență sporită a Rusiei poate duce la schimbări în rău în regiune, pentru că nu e vorba doar de o prezență militară, ci și de o influență ideologică. Iliberalismul, care părea doar un cuvânt în urmă cu zece ani, vedem că are tot mai mult conținut. Există inclusiv segmente tot mai consistente de populație încadrabile în zona idioților utili – un concept care pare că sună depreciativ, dar desenează indivizi și grupuri care servesc o cauză a adversarului. În cazul acesta, Rusia chiar este adversarul, este adversarul democrației liberale așa cum o știm noi în spațiul european.

Pe de altă parte, președintele George C. Marshall în România a vorbit şi despre importanța strategică a insulei. Şi ce este foarte grav, că în acest moment Federația Rusă poate controla accesul către cele două porturi mari ale Ucrainei, Odessa și Kherson.

Insula Șerpilor e importantă. Aici URSS avea foarte mult echipament militar, inclusiv radare de mare putere care băteau spre sud-estul Europei, Balcani, Orientul Mijlociu. În acest moment, după ce au ocupat Insula Șerpilor, Federația Rusă poate controla accesul către cele două porturi mari ale Ucrainei, Odessa și Kherson.

Ne-am putea confrunta cu o mare problemă. Rusia s-ar putea să vină și să spună că nu recunoaște decizia Curții Internaționale de Justiție la Haga privind platoul continental și zona economică exclusivă a României. Asta ar fi o problemă mare pentru noi. Federația Rusă nu respectă nimic din dreptul internațional și tratatele internaționale”, a explicat Doru Frunzulică, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de la DefenseRomania.