La Belgrad, Xi Jinping a fost primit de Aleksandar Vucic ca „prieten al Serbiei"

Sursa foto: Platforma X

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, și-a exprimat miercuri sprijinul ferm pentru suveranitatea Chinei asupra Taiwanului, primindu-l pe omologul său, Xi Jinping, care a venit să aprofundeze legăturile economice cu această țară europeană prietenă, după ce a fost în Franța, transmite canalul de televiziune francez France 24.

Xi Jinping, încântat de comentariile lui Vucic

Însoțit de soția sa, Peng Liyuan, președintele chinez, Xi Jinping, a fost primit miercuri, 8 mai, de omologul său sîrb, Aleksandar Vucic, pe un covor roșu în fața principalelor clădiri guvernamentale din Belgrad.

Un semn al solidităţii relațiilor, Beijingul și Belgradul au semnat anul trecut un acord de liber schimb. China a investit miliarde de euro în Serbia și în Balcani, în special în sectoarele minier și de producție.

Aleksandar Vucic l-a salutat pe Xi Jinping și l-a numit "prieten al Serbiei". "Respectul și dragostea pe care le va găsi aici, în Serbia noastră, nu le va găsi nicăieri altundeva", a adăugat liderul sârb.

Adresându-se mulțimii, președintele sârb a spus apoi: "Avem o poziție clară și simplă cu privire la integritatea teritorială a Chinei. Da, Taiwanul este China".

Comentarii care probabil l-au încântat pe Xi Jinping, pentru că majoritatea liderilor europeni și occidentali, chiar dacă țările lor nu recunosc Taiwanul, se abțin în general să facă remarci similare într-o manieră atât de asertivă.

În ultimii ani, China a intensificat presiunea asupra Taiwanului, o insulă pe care nu a reușit să o cucerească de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949.

Xi vine la 25 de ani de la bombardarea ambasadei Chinei

Xi Jinping a sosit la Belgrad marți seara, după o vizită de stat în Franța.

Primit cu fast, el a avut la Paris discuţii sincere cu președintele francez, Emmanuel Macron, pe marginea disputelor comerciale și chiar a legăturilor Beijing-Moscova, privite cu suspiciune de occidentali pe fundalul războiului din Ucraina.

Pe lângă Franța, celelalte două țări alese de Xi Jinping pentru prima sa călătorie în Europa din 2019 - Serbia, apoi Ungaria, unde va ajunge miercuri seara - sunt considerate printre cele mai prietenoase față de Rusia și China de pe continentul european.

Ministrul sîrb de finanțe, Sinisa Mali, a declarat pentru RTS că discuțiile de miercuri se vor concentra pe "un proiect mare", fără a da detalii.

Vizita lui Xi Jinping la Belgrad coincide cu aniversarea a 25 de ani de la bombardarea de către Statele Unite a ambasadei Chinei, care a provocat moartea a trei persoane pe 7 mai 1999.

Ambasada a fost lovită în timpul unei campanii de lovituri făcute de NATO împotriva țintelor sârbe în timpul războiului din Kosovo.

Ulterior, Statele Unite și-au cerut scuze, spunând că hărțile învechite l-au făcut pe pilotul avionului incriminat să greşească ținta.

"Tragedie"

Revenind asupra acestui eveniment într-un articol publicat marți în cotidianul sârb "Politika", Xi Jinping a scris că NATO a "bombardat fără rușine" ambasada.

"Poporul chinez prețuiește pacea, dar nu va permite niciodată să se mai repete tragedia istoriei", a subliniat el, lăudând și "prietenia indestructibilă" dintre China și Serbia.

Pentru Stefan Vladisavljev, director de program la Fundația BFPE pentru o societate responsabilă, alegerea acestei date aniversare pentru vizita de stat îi conferă "o importanță simbolică semnificativă".

"De asemenea, ar trebui să se pună accent pe promovarea cooperării existente între cele două țări și pe anunțarea proiectelor pe care le-ar putea implementa împreună în viitor", a adăugat el. (Traducere Rador)