La 76 de ani de la bombardamentul nuclear, Hiroshima și Nagasaki sunt lovite de o nouă nenorocire. Se organizează evacuarea a peste un milion de persoane

Chiar în zilele în care japonezii comemorează sutele de mii de victime ale bombardamentelor nucleare americane din 6 și 9 august 1945 asupra orașelor Hiroshima și Nahasaki, Japonia e lovită dfe o nouă catastrofă.

Autoritățile din prefectura Hiroshima și nordul insulei Kyushu au emis cel mai înalt nivel de alertă după inundațiile cumplite care au lovit țara.

Peste 1,4 milioane, sfătuiți să se refugieze din calea apelor

Peste 1,4 milioane de locuitori au fost sfătuiți să-și părăsească imediat casele, anunță canalul public NHK, dar măsura nu este obligatorie, Agenția de meteorologie japoneză JMA a raportat ploi fără precedent în această regiune.Inundațiile și alunecările de teren au ucis cel puțin o persoană până acum. Alți doi oameni sunt dați dispăruți. O femeie de 59 de ani a murit, iar doi membri ai familiei ei au fost dați dispăruți în Unzen (prefectura Nagasaki, sud-vestul Japoniei), după ce două case au fost acoperite de o alunecare de teren, potrivit unui oficial local.

Imaginile difuzate de televiziunile japoneze arată oameni salvați cu bărcile și din orașul Kurume (prefectura Fukuoka), în timp ce viituta se revărsă spre Prefectura Saga.

Alunecările de teren, marea amenințare

"Peste 150 de soldați, polițiști și pompieri au fost trimiși să participe la operațiunile de ajutorare", a declarat oficialul pentru AFP Takumi Kumasaki. "Caută persoane dispărute, în timp ce monitorizează posibile alunecări de teren", a spus el, declarând că ploaia nu s-a oprit în zonă

Oamenii de știință spun că schimbările climatice globale cresc riscul și intensitatea precipitațiilor extreme. "Au fost înregistrate nivele de precipitații fără precedent", a declarat Yushi Adachi, un oficial JMA, într-o conferință de presă organizată la Tokyo.

"Alerta maximă este necesară chiar și în regiunile în care riscul alunecărilor de teren și inundațiilor nu sunt în general atât de ridicate", a spus el.

Inundațiile ucigașe se repetă an de an

La începutul lunii iulie, ploile abundente au provocat o alunecare de noroi devastatoare în stațiunea Atami, la aproximativ 100 de kilometri vest de Tokyo. Tragedia a provocat decesul a 23 de persoane. Alte patru persoane au fost date dispărute.

În iulie 2020, inundațiile record din sud-vestul Japonies-au soldat cu peste 80 de morți și dispăruți. Cu doi ani mai devreme, peste 200 de oameni și-au pierdut viața în inundațiilor violente care au lovit vestul țării, scrie Le Figaro.

În bombardamentele nucleare americane care au pusc capăt celui de al doilea război mondial au fost uciși întrre 129 000 și 226 000 de japonezi.