Kremlinul va guverna peste fantome. Putin a pierdut milioane de oameni

Kremlinul va guverna peste fantome. Putin a pierdut milioane de oameni

Potrivit specialiștilor, Rusia se confruntă cu cea mai gravă catastrofă demografică

Kremlinul încearcă în van să corijeze situația sumbră a demografiei din Rusia. Luna aceasta, președintele Vladimir Putin a ținut un discurs consacrat „modelului prelungit al declinului populației”, o tendință despre care a spus că el, Putin, are datoria „istorică” de a o inversa.

Putin intenționează să facă acest lucru cheltuind miliarde de ruble pentru noi subvenții pentru a sprijini familiile aflate în dificultate și pentru a încuraja creșterea procreării și, prin urmare, creșterea natalității la nivel național.

Dar este deja foarte clar că aceste măsuri sunt total insuficiente și tardive pentru a scoate Rusia din spirala sa demografică descendentă, afirmă specialiștii.

Persistența problemei demografice din Rusia nu se rezolvă, din păcate pentru Vladimir Putin, cu arme de distrugere în masă, oligarhi sau campanii militare în Orientul Mijlociu

Populația țării a început să scadă încă din anii ’60, iar până în anii ’70 fertilitatea totală a scăzut drastic în aproape toate republicile Uniunii Sovietice.

Minciunile propagandei și realitatea declinului

Aceste statistici erau în contradicție cu propaganda comunistă, care prezenta URSS ca o mare putere, astfel că liderii sovietici au ales să ignore sau să minimalizeze problema, scrie The Moscow Times.

Poate cel mai notoriu exemplu al acestei miopii s-a produs la începutul anului 1991 când, cu doar câteva luni înainte de prăbușirea URSS, prestigioasa Academie Sovietică de Științe a anunțat triumfător că numărul de etnici ruși în URSS va crește cu aproape două milioane în cursul următorilor cinci ani și va ajunge la 158 milioane în 2015.

Evident, acest lucru nu s-a produs. Din contra, în cursul următoarelor două decenii, declinul populației ruse s-a accentuat și s-a accelerat. În 2010, recensământul național a arătat că populația Rusiei a diminuat cu 3% între 2002 și 2010, pentru a se stabili la sub 143 de milioane de locuitori.

Factorii care au stat la baza acestui declin au fost numeroși, de la ratele de deces excesiv de mari, la avorturi pe bandă rulantă, pe fondul unui sistem de sănătate național în haos.

Doar peste matusalemica Japonie

Anexarea Crimeei, în 2014, a adăugat Rusiei peste două milioane de noi cetățeni.  În paralel, un deceniu și jumătate de investiții ale Kremlinului în programe sociale a contribuit cumva la ameliorarea ritmului declinului demografic din Rusia.

Dar, afirmă specialiștii, în nici un caz nu-l va inversa.

În discursul său din ianuarie, președintele Putin a recunoscut că rata natalității Rusiei, care a fost temporar stimulată de măsurile sociale promulgate de Kremlin în ultimii ani, „este în scădere”.

Țara, a spus el, intră "într-o perioadă demografică foarte dificilă". Un eufemism.

Anul trecut, Putin a declarat că rata fertilității totale a Rusiei a fost doar de 1,5 - cu mult sub majoritatea estimărilor observatorilor internaționali.

Această cifră plasează țara în treimea inferioară a tuturor națiunilor lumii în ceea ce privește reproducerea, în spatele Uniunii Europene (care are o rată globală de fertilitate de 1,58) și doar puțin peste Japonia (a cărei rată fertilitatea este de 1,4).

Nu vor mai fi oameni pentru armată, servicii speciale

Observatorii demografiei ruse apreciază scăderea continuă a populației drept o „catastrofă”. Această tendință este atât de gravă încât reputați specialiști ruși avertizează la ora actuală că, în curând, nu vor fi suficient de mulți oameni să populeze forțele armate sau serviciile de securitate ale țării.

„Din 1992, am asistat la un proces unic, mai mult de 20 de ani de depopulare în timp de pace. Țara a pierdut cel puțin 14 milioane de oameni în această perioadă, ceea ce este comparabil cu victimele unui război lung, pe scară largă ", a declarat Viaceslav Lokosov, doctor în sociologie, director al Institutului pentru probleme socio-economice al Academiei Ruse de Știință.

Demografia nu se pupă cu economia

În acest context, planul lui Putin de revigorare a populației vine prea târziu. În plus, programul de sporire a natalității este însoțit de un preț prea mare pentru economia țării, aflată în dificultate: 600 miliarde de ruble (9,7 miliarde de dolari)

Dar o problemă și mai mare este că sfera de aplicare a planului Kremlin este mult prea modestă.  Putin vrea ca rata fertilității Rusiei să crească la 1,7 până în 2024.

Deși aceasta ar fi un pas important în sine, este totuși departe de a atinge rata de fertilitate necesară de 2,1 pentru a menține stabilă populația rusă.

Cu alte cuvinte, Putin trebuie să admită că populația rusă va continua să scadă, doar într-un ritm puțin mai lent decât în prezent.

Demografi respectați precum Anatoli Vișinevski (Russian Higher School of Economics) au apreciat drept apă de ploaie planurile lui Putin. „Nu există nici o speranță pentru a rezolva problema demografică din Rusia”, a declarat recent Vișinevski pentru Novaya Gazeta.