Kremlinul speră ca americanii să distrugă scutul antiaerian din România

Kremlinul speră ca americanii să distrugă scutul antiaerian din România

SUA și Rusia au anunțat că se retrag din tratatul semnat în 1987 – Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, conform Reuters. Panica creată în urma acestui anunț, a agitat lucrurile și la noi în țară, datorită scutului antirachetă de la Deveselu.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu a declarat la Antena 3 în urma acestui eveniment că „Povestea că s-ar putea pune pe rampele de la Deveselu rachete de croazieră cu încărcătură nucleară e pur și simplu o găselniță care nu are niciun fel de bază”. Prin aceste acuzații, Rusia „caută argumente prin care să justifice producția” de noi rachete „care creează un pericol real și nu vorbesc doar pentru România”, a spus acesta.

Baza de la Deveselu este pur defensivă, a continuat Meleșcanu, care a precizat că se dorește crearea unui „basm potrivit căruia Rusia e într-o stare de asediu și trebuie să facă tot ce este posibil pentru a se apăra”. Nu putem decât să sperăm că rușii nu vor lua ca o ofensă asocierea dintre cuvântul basm și afirmațiile făcute pe parcursul zilei de jos de către Ministrul Apărării din Rusia.

Pe de altă parte, ambasadorul rus de la București a încercat și el să calmeze spiritele: „Americanii au vorbit timp de peste un deceniu că sistemul lor strategic antirachetă nu este direcţionat către Rusia, dar recent, când au vorbit de planurile privind cursa înarmărilor în spaţiul cosmic, au recunoscut că este direcţionat împotriva Rusiei. Foarte drăguţ. Am învăţat din istorie şi nu ne permitem să fim naivi. Nu sunt plănuite acţiuni ostile, neprietenoase şi vă pot asigura că Rusia nu are intenţii costile, agresive faţă de România. Credem că este ţara noastră vecină şi cel mai bun mod de a dezvolta relaţii cu vecinii e să cauți o bună vecinătate”, a declarat Valeri Kuzmin, ambasadorul rus din Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

În final, ambasadorul a fost precaut. „În lumea noastră tulbure, cu toate tratatele care sunt încălcate, care devin nule peste noapte, este greu să faci previziuni pe termen lung. Dar noi rămânem optimişti”, a adăugat Kuzmin.