Evenimentul Zilei > Actualitate > Kremlinul se declară îngrijorat de NATO. Rusia și Belarus, nemulțumite de activitățile Alianței
Kremlinul se declară îngrijorat de NATO. Rusia și Belarus, nemulțumite de activitățile Alianței

Kremlinul se declară îngrijorat de NATO. Rusia și Belarus, nemulțumite de activitățile Alianței

Rusia nu este de acord cu întărirea prezenței NATO la granița cu Uniunea Statală Rusia-Belarus și atrage atenția că situația din zonă se menține tensionată.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi, 27 octombrie, că situaţia la frontiera dintre Uniunea Statală RusiaBelarus și statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice rămâne tensionată. Într-o declarație publică, preluată de Agenția TASS, ministrul rus al Apărării a declarat că țara sa privește cu îngrijorare faptul că NATO continuă să îşi consolideze prezenţa militară în regiune.

„Având în vedere actuala situaţie politică şi militară în regiune, precum şi pe fondul unor noi provocări şi ameninţări, legate în principal de terorismul internaţional, Ministerul Apărării rus consideră că garantarea securităţii militare a Uniunii Statale este o sarcină prioritară”, a subliniat ministrul Serghei Şoigu.

Potrivit spuselor ministrului Apărării al Rusiei, Alianţa Nord-Atlantică îşi îmbunătăţeşte infrastructura militară, stochează provizii, armament şi echipamente militare în apropierea frontierelor uniunii statale. El a atras atenția că segmentul scutului american de apărare antirachetă este în curs de consolidare, iar lansatoarele sale pot fi folosite și pentru arme de atac, nu doar de apărare.

„Intensitatea exerciţiilor militare ale blocului nu scade, în pofida pandemiei”, a precizat ministrul Serghei Şoigu.

Belarusul ia partea Rusiei

Pe de altă parte, ministrul apărării din Republica Belarus, Viktor Hrenin, a remarcat numărul tot mai mare al exerciţiilor NATO în ţările care se învecinează cu țara sa. De asemenea, el a atras atenția și asupra prezenței sporite a armatei Statelor Unite în regiune.

„În ultimii ani, rotaţia NATO în ţările vecine Republicii Belarus a crescut de peste 17 ori, ajungând la 10.000 de soldaţi”, a comentat ministrul Viktor Hrenin.

Statele Unite, susţinute de aliaţii NATO, au renunţat la tratatele privind rachetele antibalistice (ABM), „cer deschis” şi la cele privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF) şi au refuzat să ratifice versiunea adaptată a Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa, a mai spus ministrul apărării din Belarus. În opinia sa, toate aceste acţiuni vizează perturbarea securităţii internaţionale şi regionale şi furnizarea unui cadru legal pentru militarizarea continentului european printr-o prezenţă constantă a SUA în această zonă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.