Kovesi, suspectă de complicitate cu Onea și Portocală. Fostei șefe a DNA i s-a mai făcut un dosar penal
- Ionu ţMure şan
- 8 martie 2019, 00:00
Fostei şefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, i s-a adus la cunoștință, ieri, de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), că i s-a deschis un nou dosar penal, al doilea după cel în care este suspectată că ar fi primit bani de la Sebastian Ghiță pentru repatrierea lui Nicolae Popa. „Mi s-a spus că aș fi constituit un grup organizat în cadrul DNA”, a spus Kovesi la fi nalul audierilor.
Pe parcursul mai multor ore, procurorul de caz Adina Florea i-a adus la cunoștință fostei șefe a DNA că este suspectă de complicitate la represiune nedreaptă, sub forma participaţiei improprii, şi grup infracţional organizat în dosarul în care sunt urmăriţi penal şi foştii procurori DNA Lucian Onea şi Mircea Negulescu, zis „Portocală”.
La ora 13, în fața SIIJ se aflau aproximativ 50 de persoane, împărţite în doua tabere - pro şi contra Kovesi, dar și echipe ale Jandarmeriei, care s-au asigurat că nu ies „scântei”. Fosta șefă a DNA a fost întâmpinată atât de membri ai mișcării #Rezist – veniţi să o susţină cu pancarde şi steaguri ale UE – cât și de contestatari, care i-au arătat cătușele, aluzie la abuzurile comise de procurorii DNA sub conducerea sa.
Într-un alt dosar, fosta şefă DNA este cercetată tot de Adina Florea în urma unei plângeri a omului de afaceri Sebastian Ghiţă, care spune că i-a dat bani lui Kovesi pentru extrădarea lui Popa din Indonezia.
Negocieri pentru Parchetul European
Între Parlamentul European (PE) și Consiliul Uniunii Europene (CUE) urmează negocieri pentru desemnarea viitorului procuror-șef European, după ce în cadrul Consiliului COREPER și al Comisiilor reunite CONT și LIBE candidații înscriși în cursa pentru această funcție au obținut rezultate diferite. Astfel Kovesi, care candidează alături de JeanFrancois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania), se situa când pe prima poziție, când pe cea secundă, devansată de procurorul francez.
Preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, precum și preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle compun echipa de negociere a PE cu Consiliul UE pentru stabilirea câștigătorului șefiei Parchetului European. Decizia a fost luată în şedinţa Conferinţei Preşedinţilor, ieri, la Bruxelles. Din partea Consiliului vor fi prezenţi la negocieri reprezentanţii Finlandei, Croaţiei şi Portugaliei.
Cum și unde funcționează SIIJ
Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) – care își desfășoară activitatea separat de Parchetul General, pe strada Modrogan nr. 16 – este condusă de fostul adjunct al șefului Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan. Adjunctul lui Stan la Secția pentru anchetarea magistraților este Adina Florea, propusă la șefia DNA de către ministrul Justiției și respinsă de președintele Iohannis. SIIJ şi-a început activitatea în 23 octombrie 2018, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv de magistrații militari şi de cei care au calitatea de membri ai CSM. SIIJ a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de Parchet, precum şi dosarele soluţionate. În momentul în care a devenit operațională, Secția a primit peste 1.400 de dosare.