Trei vești proaste pentru Kovesi dinspre instanță, parchet și CSM

Trei vești proaste pentru Kovesi dinspre instanță, parchet și CSM

Fosta șefă a DNA a aflat, ieri, că a obținut decizii defavorabile în două dosare – unul pe rolul Curții de Apel, altul în instrumentare la Parchetul General – plus despre o recentă hotărâre a CSM care le-a validat pe funcții de execuție la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) pe procuroarele Mihaiela Moraru și Adina Florea, doi magistrați în conflict cu Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a pierdut, ieri, în primă instanță procesul în care procurorul Mihaiela Moraru o acuza pe fosta șefă a DNA că a semnat în mod abuziv ordinul prin care aceasta a fost dată afară din DNA. Curtea de Apel București a admis, ieri, acțiunea în Contencios a Mihaielei Moraru, a anulat ordinul, însă a respins capătul de cerere al procurorului prin care solicita de la Kovesi daune morale de 10.000 de euro. O soluție definitivă va fi pronunțată de Instanța supremă.

 

Efect în lanț

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Decizia defavorabilă a venit, ieri, la scurt după ce două cereri de recuzare formulate de Kovesi au „picat” una după alta. Prima era împotriva procurorului Adina Florea, cea care instrumentează dosarul în care este vizată fosta șefă a DNA, pentru repatrierea lui Nicolae Popa. A doua era formulată împotriva șefului SIIJ, Gheorghe Stan. Ultimul a fost recuzat de Kovesi, după ce el însuși a respins recuzarea Adinei Florea. „(…) Legiuitorul a prevăzut expres că este inadmisibilă recuzarea procurorului chemat să decidă asupra recuzării”, a fost motivarea Parchetului General, condus de Augustin Lazăr. Atât Mihaiela Moraru, cât și Adina Florea au fost validate, ieri, de CSM în funcții de execuție la SIIJ, alături de alți trei procurori: Nicolae Marin, Puiu Zarafira şi Sorin Eugen Iaşinovschi. Tot ieri, Guvernul a adoptat OUG pentru legile justiţiei care prevede o serie de modificări, pre cum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi.