Kovesi dorește eliminarea imunității parlamentarilor și miniștrilor: Deciziile se iau de către judecători, nu de politicieni

Kovesi dorește eliminarea imunității parlamentarilor și miniștrilor: Deciziile se iau de către judecători, nu de politicieni

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, la Digi24, că este nedrept ca în Camera Deputaților să se aprobe cereri are justiției și în Senat să se respingă, din cauza regulamentului. Ea a explicat că ar trebui eliminată imunitatea parlamentarilor în fața justiției, având în vedere că inițial, imunitatea a fost gândită strict pentru declarațiile politice.

Ea a reafirmat că DNA așteaptă punerea în aplicare a deciziei Curții Constituționale privind conflictul de natură juridică din Senat în cazul lui Șova. 

„Este un  motiv pe care noi l-am transmis CSM, este bine că CCR a tranșat această problemă, ea va trebui să fie respectată și sper că se va redacta în cel mai scurt timp hotărârea. Sigur că ne dă de gândit situația din Senat, dar nu doar nouă, ci și CSM-ului și altor instituții. E cumva nedrept ca pe același tip de cerere în Camera Deputaților un deputat să primească aviz pe o anumite majoritate, iar în Senat să nu se dea aviz. Aceste lucruri trebuie reglementate în regulamentul Senatului. Să sperăm că pe viitor, această decizie va fi respectată. Noi așteptăm hotărârea, așa cum a cerut CCR”, a explicat Kovesi.

„Să fie schimbat în sensul să fie eliminat complet, pentru că nu e normal ca un vot al unor politicieni să blocheze justiția, orice cerere de arestare pe care procurorii DNA o fac este supusă controlului judecătoresc și e normal ca aceste decizii să fie luate de judecători independenți, nu în Parlament”, a mai spus Kovesi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șefa DNA a adăugat că în cazul unor miniștri sau foști miniștri ancheta procurorilor este blocată și că deciziile se iau de către judecători independenți, nu de politicieni.

„Avem și situația unor miniștri sau foști miniștri asupra cărora avem nevoie de aviz. În aceste cazuri, anchetele se blochează. În cazul lui Chițoiu, de exmplu nu am primit aviz. Noi nici măcar nu am putut face o verificare a suspiciunilor pentru că nu am primit aviz. Această imunitate ar trebui scoasă din atributele Parlamentului.S-a avut în vedere o eventuală apărare a parlamentarilor pentru opiniile publice, nu o eventuală apărare în fața faptelor de corupție.

În cazul unui ministru sau fost ministru, ancheta este blocată. Sau încă un exemplu poate fi și ministrul Borbely, care e în aceeași situație, sigur, sunt suspectați, au prezumția de nevinovăție, dar anchetele sunt blocate din acest motiv. Solicitările de arestare preventivă, atunci avem un tratament preferențial în favoarea parlamentarilor. Un cetățean este în arest preventiv dacă a comis vreo faptă de corupție, însă un parlamentar nu, pentru că este apărat. De ce pentru un cetățean poate fi luată măsura arestului preventiv și pentru un parlamentar nu? E un tratament preferențial”, a mai spus Kovesi.