Kovesi, despre atacul baronilor la adresa DNA: Cu cât este supărarea mai mare, cu atât înseamnă că ne facem treaba mai bine. Nu suntem descurajaţi de declaraţiile politicienilor
- Cristina Botezatu
- 2 iunie 2014, 08:31
Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost invitata jurnalistei Sorina Matei, la "Actualitatea Românească” de pe B1 TV. Kovesi a vorbit despre modul în care încalcă legea baronii locali şi despre atacul acestora la adresa DNA. "Baronii se gândesc că nu pot fi prinși, că sunt mai inventivi sau mai deștepți decât procurorii", a declarat Laura Codruţa Kovesi, subliniind că declaraţiile politicienilor sunt o ameninţare reală pentru stabilitatea şi independenţa instituţiei.
Principalele declaraţii:
Avem tipoligii pe care le-am stabilit în cazul anchetelor efectuate, tipologii pentru persoane care ocupă funcţii în administraţia locală: luare de mită, abuz în serviciu, când anumite contracte erau date în mod preferenţial unor rude sau promisiuni de intervenţie la diverse persoane pentru modificarea legislaţiei sau pentru a numi anumite persoane.
Resursa financiară a fost direcţionată spre teritoriu, iar persoanele acestea aveau acces la sume din bugetul de stat.
Aş împărţi oamenii în două categorii: cei care au prins curaj şi s-au prezentat la DNA pentru a face denunţuri şi a doua categorie, a celor pe care îi cercetăm. Uneori, deşi sunt puşi în gardă, ei comit în continuare aceste fapte.
Declaraţiile acestor baroni sunt o ameninţare reală pentru stabilitatea şi independenţa instituţiei. Cine este nemulţumit de activitatea noastră, poate sesiza CSM. Cred că există două caracteristici ale activităţii noastre: profesionalismul şi cooperarea cu alte instituţii
Simplul fapt că suntem eficienţi în aceste anchete nu ar trebui să ducă la concluzia că ar trebui să ne desfinţăm. Baronii se gândesc că nu pot fi prinși, că sunt mai inventivi sau mai deștepți decât procuroii și iată că nu este așa.
DNA este una dintre cele cinci instituţii nominalizate în raportul UE, a fost dată drept exemplu. Nu cred că ar trebui să existe un proiect care să modifice structura acestei instituţii.
Sunt două motive pentru care nu s-a intrat în teritoriu: repartiţia banilor şi felul în care funcţionează structurile din teritoriu. În ultima perioadă a fost şi o prioritate: combaterea corupţiei în administraţia publică.
La rezultatele bune a contribuit şi încrederea cetăţenilor în activitatea DNA, am avut chiar şi un denunţ prin fax.
În cazul domnului Mazăre, a fost o procedură îndeplinită. Fusese citat prin telefon de un procuror, apoi jandarmii au pus în aplicare mandatul de aducere. Nu putem stabili uniforma jandarmului în funcţie de uniforma persoanei vizate.
Din perspectiva DNA, atunci când avem indicii că sunt fapte de corupție investigăm acele fapte. În ultimii ani au fost destule fapte de corupție în legătură cu Portul Constanța.
Cred că ar trebui să ne preocupe să aplicăm mai des măsura cauţiunii. Ar fi important, mai ales când prejudiciul este mare, punerea în libertate să se facă în acest fel, cu cauţiune.
Combaterea corupţiei din sistemul de justiţie este o prioritate, am spus-o de mai multe ori. Colegii nu au niciun fel de timiditate pentru a acţiona când există suspiciuni. Anul trecut, am avut un dosar când suma pretinsă a fost de 1 milion de euro, din care suma predată a fost de 600.000 de euro.
Cred că marea majoritate a magistraţilor sunt cinstiţi şi îşi fac treaba, dar exisă un procent de 1-2% care sunt cercetaţi. Sunt anumite localităţi unde se ştie despre X că toate dosarele ajung la el şi soluţiile se dau cum se dau. Cei mai mulţi care au fost prinşi aveau multe sesizări la Inspecţia judiciară care au fost clasate sau date la o parte.
Am constituit şi un birou care are ca principală activitate combaterea corupţiei în sistemul judiciar. Au fost multe dosare în care s-a dovedit săvârşirea faptei fără interceptări. Niciun infractor nu e mai deştept decât un procuror DNA, la un moment dat îi prindem.
Sunt şi dosare vechi de 8 ani, încercăm să sesizăm inspecţia judiciară să facă un control. Există un pericol ca unele dosare să se prescrie. Şi ne întoarcem din nou la inspecţia judiciară şi la rolul activ pe care ar trebui să îl aibă.
Judecătorul la care se prescrie un astfel de dosar ar trebui să primească cel puţin o sancţiune disciplinară.
Nu ar trebui ca Parlamentul să interfereze în niciun fel cu activitatea judiciară.
DNA este o structură constituită prin lege. O să vedem în urma analizării plângerii domnului Voiculescu cine a încălcat legea. Sunt sigură că procurorii şi-au făcut treaba. Nu îmi e frică de nicio declaraţie a vreunui politician. Nu mă interesează deloc ce spun politicienii, nici evaluările, nici aprecierile lor, ci doar ce spun cetăţenii, cei care au încredere în noi. Acesta este singurul instrument managerial la care trebuie să fim atenţi- încrederea oamenilor. Cred că împreună cu cetăţenii care ne sprijină vom reuşi să investigăm aceste fapte de corupţie. Vă asigur că nu suntem descurajaţi de aceste declaraţii.
Cu cât este supărarea mai mare, cu atât înseamnă că ne facem treaba mai bine. Nu suntem descurajaţi de declaraţiile politicienilor. Simt că lipseşte un sprijin din partea unor oameni sau instituţii, dar noi ne facem treaba cu resursele pe care le avem.
Vă asigur că nu avem legătură cu partidele politice, am luat miniştri şi parlamentari din toate partidele, îi tratăm în mod egal pe cei care îi cercetăm.
Cred că faptele sunt importante, nu ce s-a comentat, nu vreau să fiu nici iubită, nici lăudată de politicieni.De la clasa politică, aştept să sprijine lupta anti-corupţie.