Violenţele de la Kosovska Mitroviţa au silit forţele Naţiunilor Unite să se retragă temporar din nordul oraşului.
Poliţiştii ONU desfăşuraţi la Kosovska Mitroviţa au primit ieri ordin să se retragă din nordul localităţii, în urma celor mai violente incidente produse după proclamarea independenţei Kosovo, care s-au soldat cu peste 100 de răniţi.
„Poliţia se retrage din nordul oraşului Kosovska Mitroviţa“, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un oficial ONU. Douăzeci şi cinci de poliţişti din cadrul misiunii Naţiunilor Unite (MINUK), dintre care 22 de polonezi, opt soldaţi ai forţei NATO (KFOR) şi 80 de sârbi, au fost răniţi în confruntă rile de ieri. Totul a pornit de la o intervenţ ie a trupelor MINUK şi KFOR, care au preluat prin forţă controlul asupra a două tribunale ONU din oraş, ocupate de protestatarii sârbi încă de vineri.
Cincizeci şi trei dintre aceştia au fost arestaţi în cursul dimineţii, iar câteva ore mai târziu a avut loc explozie puternică chiar în faţa unuia dintre tribunale, rănind opt soldaţi NATO şi trei poliţişti ONU. Ulterior, persoane neidentificate au deschis focul cu arme automate în direcţia membrilor forţelor internaţ ionale, transmite AFP.
„KFOR va răspunde ferm oricăror acte de violenţă“, aşa cum a fost mandatată de Naţiunile Unite, a ţinut să precizeze purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai. Încă de la proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo, pe 17 februarie, etnicii sârbi, majoritari în nord, au sfidat autorităţile internaţionale şi pe cele ale noului stat. Zilnic, sute de oameni au manifestat împotriva independenţei la Mitroviţa, în faţa podului de peste râul Ibar. Implicată în Kosovo prin intermediul misiunii EULEX, Uniunea Europeană a denunţat violenţele din Kosovska Mitroviţa.
„Deplângem atacul împotriva poliţiei ONU şi a KFOR şi facem apel la reţinere“, a declarat un purtător de cuvânt la Comisiei Europene, Amadeu Altafaj. „Violenţa este inacceptabilă“, a subliniat el. La rândul său, preşedintele sârb, Boris Tadici, a cerut reprezentanţilor MINUK şi KFOR să nu facă uz de forţă contra etnicilor sârbi, pentru a nu provoca o escaladare a conflictelor pe întreg teritoriul Kosovo. MOSCOVA CONTRAATACĂ Rusia cere reexaminarea problemei kosovare Moscova a avertizat că o normalizare a situaţiei din nordul Kosovo nu va fi posibilă decât dacă problema kosovară este reexaminată în cadrul stabilit de dreptul internaţional. „Evenimentele din Mitroviţa nu sunt izolate de situaţia globală din provincie“, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Mihail Kaminin.
„Creşterea tensiunii, în special în sectoarele populate de sârbi, este o consecinţă directă a proclamării unilaterale a independenţei Kosovo şi a neacceptării acestui act ilegitim de către sârbii care trăiesc în Kosovo. Nu trebuie să tolerăm o asemenea desfăşurare a evenimentelor“, a mai spus Kaminin, într-un comunicat dat publicităţii ieri. În opinia sa, singura soluţie pentru calmarea situaţiei este cea bazată pe dialogul dintre Belgrad şi Priştina pe tema statutului Kosovo.